Louis Rapmund, fotograaf op twee fronten

Ab MS Tawali maart 1942

Aan boord van MS Tawali, februari 1942

Bookmark de permalink.

8 reacties op Ab MS Tawali maart 1942

 1. Rob Haccou zegt:

  Mijn vader was onder de omstreeks 400 man Gouvernements Marine personeel die op 3 maart 1942 aan boord van de Tawali uit weken naar uiteindelijk Zuid Afrka, e.e.a in verband met de inval van de Japanners, is bekend of er nog meer foto’s bestaan genoemen aan boord van de Tawali, dan wel tijdens het verblijf van bovenstaand personeel in Simonsstad Zuid Afrika in de periode maart 1942 tot sept. 1945.
  Ben al jaren op zoek naar meer informatie over deze groep in deze periode.

  • ineke steendam zegt:

   Hallo Rob, ik ben Ineke Steendam.
   Doordat ik heel recentelijk op internet ben gaan zoeken naar wat zich in de oorlog afspeelde in Nederlands Indië, kwam ik jouw oproepje tegen.
   Ik kan je melden dat mijn ouders en mijn 1-jarig broertje zich ook op de Tawali bevonden.
   Ook zij zijn uiteindelijk in Kaapstad, Simonstown beland.
   Ik heb wel fotos van het gezin in ZA, mijn moeder heeft daar 4 jaar met mijn broertje gewoond.
   Misschien interessant om wat wederzijdse info uit te wisselen?
   Hartelijke groet,
   Ineke

   • Rob Haccou zegt:

    Hallo Ineke,
    Bedankt voor je reactie, ik ben al tijden bezig meer te weten te komen over de periode dat mijn vader in Simonstown heeft gewoond en gewerkt; er is weinig over te vinden dan wat officiele rapporten, meer gericht op de organisatie van het ME, nadat de oorlog zou zijn afgelopen. Ik heb mijn vader nooit gekend, aangezien hij in september 1945 in Kaapstad is overleden.
    Van zijn verblijf daar heb ik slechts een klein aantal foto’s en van het condoleance reister heb ik een paar namen, die ik heb geprobeerd te contacten zonder resultaat.
    Een paar namen die mogelijk ook voor jou een link zouden kunnen zijn: van Dorst,Wolda, Muylwijk, Bloem en Hogervorst, waarvan ik vermoed dat het ME mensen zijn; verder heb ik ook nog een groepsfoto van zover ik kan opmaken een groot deel van het ME personeel in Zuid Afrika.
    Kortom ik mogelijk hebben we wat raakpunten en is het leuk om wat meer contact te hebben.
    Vriendelijke groet
    Rob

   • Rob Haccou zegt:

    Beste Ineke,
    Ik was nogal verrast door je reactie en heb vergeten in mijn antwoord mijn email adres te vermelden, is wel zo makkelijk voor eventueel vervolgcontact, het adres is haccoura@kpnmail.nl .
    Vriendelijke groet
    Rob

  • Bill Zitman zegt:

   Beste Rob
   Toevallig je verhaal gelezen. Triestig, maar daar kan ik je jammer genoeg niet verder mee van pas zijn.
   Kennen wij elkaar i.v.m. CAS Jakarta 50r jaren, Zeeverkenners – jachtclub T. Priok met Huib Tan (Monterie), Hans Lighthelm (KPM) -in ‘54 nog diverse reizen op de brug v/d Ophir en Plancius door de archipel gevaren en in NL elkaar nog even in ‘56 in A’dam met Huib ontmoet? (Andere namen Jan Bakels, Frits Bergman, Peter v Leeuwen, Pim Bangert, Jaap Coobs.)
   Zelf heb ik na mijn diensttijd in de Luchtmacht mijn rug naar NL gedraaid en in ‘58 in W Australië gaan wonen, waar vanuit ik regelmatig contact met Indonesië (vriendenkring) heb gehouden. Huib was recent nog naar je aan het zoeken, maar is helaas 8 maanden geleden in Jakarta (Pulomas) overleden.
   Laat even weten of ik de juiste Rob Haccou te pakken heb?!
   Vriendelijke groet
   Wim (Bill) Zitman

   • Rob Haccou zegt:

    Beste Wim,
    Ja inderdaad ik ben die Rob Haccou, ik herinner me jou ook van de CAS en de zeeverkenners.Ben geschrokken van de mededeling dat Huib Tan is overleden. Enige jaren terug was hij in Nederland samen met zijn vrouw.
    Rob Ginsel, die je waarschijnlijk ook kent van de zeeverkenners, had een kleine CAS reunie georganiseerd ,waar Huib toen is gekomen, ook Poldi Suaressi van de CAS MULO.
    Nu je al die namen noemt komen alle mogelijke herinneringen weer boven,van bijv. dassenroof in Kebajoran bij een klein kali waar
    Bakoel ( Jan Bakels) in was gedoken en toen met iets raars op zijn hoofd boven water kwam en met Huib naar Pulo Njamuk met de kano waar we bijna zijn verdronken, allemaal strong stories, leuk toch.
    Ik ben in 1960-1962 nog een paar keer in west Australia geweest, Geraldton en Fremantle, heb zo’n 12 jaar gevaren bij de koopvaardij.
    Wel Wim dit is het las eerste reactie, bedankt voor je berichtje
    Vriendelijke groet
    Rob Haccou

   • Bill Zitman zegt:

    Beste Rob
    Ben blij je gevonden te hebben. Verleden jaar had ik een muziek leraar met jouw naam in Zaandam te pakken 😀- ook met Indonesische achtergrond.
    En natuurlijk kan ik die ingeboren glimlach van Rob Ginsel herinneren en ik zat toen in Kebajoran met Bakoel onderwater in die kali – nog foto’s van!
    Huib, op jullie reünie in NL was met Liana, één van zijn vele vrouwen 😀 – ook inmiddels gestorven. Hun zoon, Aldo Monterie, was gisteren nog bij ons op ‘Australia Day’.
    Om op MS Tawali topic terug te komen, Jan Bakels woont nu in Durban ZA – heeft ook in de koopvaardij gezeten (heeft het zelfs tot gezagvoerder geschopt) en heeft goede kennis van historische zeevaart gebeurtenissen en regio wijs zou je misschien verder kunnen helpen met je zoektocht.
    Zelf ben ik bereikbaar op zeetec@iinet.net.au of https://www.vochistory.org.au , maar doet niet mee met social media…..pls send me an email!
    Hartelijke groeten.
    Wim

 2. Bill Zitman zegt:

  Beste Rob,
  Ben blij je gevonden te hebben. Verleden jaar had ik een muziek leraar met jouw naam in Zaandam te pakken 😀- ook met Indonesische achtergrond.
  En natuurlijk kan ik me die ingeboren glimlach van Rob Ginsel herinneren en ik zat toen in Kebajoran met Bakoel onderwater in die kali – nog foto’s van!
  Huib, op jullie reünie in NL was met Liana, één van zijn vele vrouwen 😀- ook inmiddels gestorven.
  Hun zoon, Aldo Monterie, was gisteren nog bij ons op ‘Australia Day’.
  Om op MS Tawali topic terug te komen, Jan Bakels woont nu in Durban ZA – heeft ook op de koopvaardij gezeten (heeft het zelfs tot gezagvoerder geschopt) en heeft goede kennis van historische zeevaart gebeurtenissen en regio wijs zou je misschien verder kunnen helpen met je zoektocht.
  Zelf ben ik bereikbaar op zeetec@iinet.net.au , pls send me an email.
  Hartelijke groeten.
  Wim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s