Java Café

Welkom in het Java Café, de  vrijplaats voor off topic onderwerpen, borrelpraat zo u wilt.
De pait staat ingeschonken. Laat het u smaken. De bar is open tot de schoonmaker komt.

tabaksplanters

Tabaksplanters aan de dis, Nord-Sumatra

222 reacties op Java Café

 1. Wal Suparmo zegt:

  Nu over iets anders .De piloten hebben een pefecte gezondheid.Van de 100 candidaten ,worden allen maar 10 goed gekeurt en soms alleen maar tot 5 gereduceerd wegen GEEN VLIEG GEVOEL.Ook met hun gezondheid. Na eerst de gezondste mensen tezijn maar na 55 jaar oud zijn ze meestal wrakken met verschillende ziekten. En beslist na 6o jaar geen COMMERCIELE PILOTEN MOGEN ZIJN.Dit uit ervaring.

 2. Henk Anthonijsz zegt:

  Je bent nu dus geen piloot meer maar pielloos!

 3. Ælle zegt:

  Bij toeval tegengekomen.Ik weet hier niets van, Aku kurang periksa.
  http://www.federatie-indo.nl/
  De Federatie is het onafhankelijke initiatief van een nieuwe generatie Indische Nederlanders met als ideële missie (1) het beschermen en bevorderen van Nederlands-Indisch cultureel erfgoed, (2) het versterken van de geschiedkundige kennis rondom voormalig Nederlands-Indië en (3) het behartigen van de belangen van Indisch Nederland, waar ook ter wereld. Zij zal haar doelen proactief en met inachtneming van het beginsel van subsidiariteit nastreven. De Federatie fungeert als pressiegroep van Indisch Nederland en doet dat op geheel eigen en vernieuwende wijze, waarbij haar motto Een andere generatie, een andere aanpak leidend is. Voor meer informatie kunt u (op aanvraag) onderstaande documentatie raadplegen en/of contact opnemen met de Federatie via info[@]federatie-indo.nl.

  • Ron Geenen zegt:

   @@het behartigen van de belangen van Indisch Nederland, waar ook ter wereld. @@

   U bent hun toevallig tegen gekomen? Heb al ruim een jaar contact met de heren en zij houden mij regelmatig op de hoogte van hun plannen. Heb vanmorgen ook weer van hun een update email ontvangen.

  • Ron Geenen zegt:

   Hier is de email die ik vandaag ontving.
   L.S.

   In de bijlage treft u een persbericht over onze campagne om het collectieve geheugen rondom voormalig Nederlands-Indië te versterken. De campagne omvat onder andere oral history, het in beeld en geluid vastleggen van getuigenissen van eerste generatie Indische Nederlanders. Alle getuigenissen zullen uiteindelijk worden verwerkt tot een documentaire. Het accent zal daarbij liggen op de periode tot aan de Japanse invasie, de Tweede Wereldoorlog, de Bersiap-periode, de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, de repatriëring naar Nederland en het leven na Indië. De opnames starten in maart 2019. U begrijpt vast dat, onder andere gelet op de leeftijd van nog levende eerste generatie Indische Nederlanders, de urgentie hoog is. Wij zouden u zeer erkentelijk zijn indien u via uw kanalen aan dit nieuws aandacht wilt besteden. Het staat u dan ook vrij om ons persbericht en/of oproep onder uw achterban verder te verspreiden. Mocht u nog vragen hebben schroom dan niet met ons contact op te nemen.

   Met vriendelijke groet,
   namens Federatie Indische Nederlanders
   Jacob Meyer

 4. Robert zegt:

  vertrokken.

 5. Robert zegt:

  Tjilakah, the R in de Hollandse maand doet mij rillen en beven van de kou.

  • Ælle zegt:

   Ook ‘cilaka limabelas’ als Nederland niets doet met van spionage verdacht Huawei?
   ‘Het kan zijn dat ze gaan proberen communicatie af te luisteren die via 5G loopt, bijvoorbeeld telefoongesprekken of internetverkeer’.
   F.G. Chief Security expert bijFox IT
   Waar rook is is VUUR,

   Zuid-Korea is al flink aan het investeren in het nieuwe netwerk, dat daar in 2020 volledig zou moeten werken. En dat is niet raar, aangezien Zuid-Korea op het gebied van mobiele netwerken een voorloper is. Zo waren zij in 2010 al volledig over op het 4G netwerk. De enorme investering van 1.5 miljard dollar in 5G is dus geen verassing. Ook in Europa wordt al geld gestoken in de toekomst van 5G: Neelie Kroes heeft 50 miljoen euro vrijgemaakt voor de ontwikkeling van het netwerk.

   • Ron Geenen zegt:

    Alle computer print borden, zowel voor desktops, I-pads en smart phones, die in China, Korea, enz worden gemaakt en in de USA terecht gekomen, moeten o.a. door Apple en Intel eerst gecheckt worden. Want er zijn in diverse al andere chips gevonden, die er niet in hoorden. Wat als zo’n besmette motherboard in een computer of smart phone van het AIVD terecht komt of hier bij het Pentagon.

 6. Ælle zegt:

  ‘Ergens’ vertelde ik ooit over mijn gekidnapte broer die op de thuisweg van school langs een kazerne liep, maar gisteren vanuit de Antillen waar hij heerlijk warm woont, vertelde hij, dat hij in Scheveningen waar we na aankomst op verschillende scholen zaten, ’s vrijdags altijd eerst naar de kerk moest wat hij vertikte. De leraar noemde hem daarom een baviaan.(Waarom?). . . die gaan ook niet naar de kerk.
  We hebben samen hartelijk gelachen over de telefoon.

 7. Ælle zegt:

  Interesting read:
  Dutch diaspora – the Dutch originally came from the Low Countries and northern France. Millions of Dutch descendants have traditionally lived in the United States (Dutch American), Canada, Australia, New Zealand, Indonesia, Sri Lanka, Africa (Afrikaners), the Caribbean (Aruba and Netherlands Antilles), and Suriname, and some Dutch immigrants to South America.

  Wiki/ List_of_diasporas

  • Ron Geenen zegt:

   @@Nowadays, most Dutch Americans (27%) live in California, followed by New York, Michigan and Pennsylvania.According to the 2000 United States Census, more than 5 million Americans claim total or partial Dutch heritage.@@
   Wat betreft California in 2000 waren dat ongeveer 1,35miljoen. Kan dus wel aannemen vandaag in 2019 1,5 miljoen alleen in Californië. Als ik nu ruw weg de verhouding van Nederland neemt, waarbij geschat is dat er een 2 miljoen mensen Indisch bloed hebben tot het totaal inwoners van 17 miljoen en pas dat toe op de geschatte 1,5 miljoen, dan kom ik wat betreft de Indische in Ca op een 170,000 tot 200,000. En ik kan redelijk aannemen dat de meesten in de LA area tot San Diego wonen.

  • Ælle zegt:

   Oops! Chelsea is gehakt gemaakt met 6 – 0 door Man Utd. Dankzij hat-trick van Aguero,
   2 van Sterling en 1van Gundogan. .

   • JPF Barneveld Binkhuijsen zegt:

    AElle, wat heeft dit voetbalbericht te maken met Ned.Indie/Indonesie? Hou aub op met dit soort onzin!

   • Jan A, Somers zegt:

    Ze lijkt mij goed ingeburgerd. Als ze maar geen hooligan wordt van FC Utrecht.

   • Ælle zegt:

    Java café is om op adem te komen.
    Welkom in het Java Café, de vrijplaats voor off topic onderwerpen, borrelpraat zo u wilt.
    De pait staat ingeschonken. Bert Immerzeel is onze gastheer.
    Lust u geen pait of drinkt u niet?

   • AElle zegt:

    Deze borrelnaam Pait (1896) is afkomstig uit Nederlands-Indië en gaat terug op het Maleise pa(h)it ‘bitter’. Oorspronkelijk werd er een ‘glaasje jenever met enkele druppeltjes bitter’ mee aangeduid, maar al snel werd het voor ‘borreltje’ in het algemeen gebruikt. Men sprak tevens van paiten ‘borrelen’ en van paitfles ‘jeneverfles’.
    De behoeften van de Europeanen in Indië na het drinken van een borrel zijn in 1854 fraai beschreven door J.B. van Doren in zijn Fragmenten uit de Reizen in den Indischen Archipel:

    Tegen 12 ure komt men bij elkander, om een glas madera met pahit (bitter) te gebruiken. Vervolgens gaat men op zijn grabat een dutje doen: een algemeen aangenomen gebruik in Indië, ja, de Javaan zelfs houdt zich van 12 tot 3 uren verscholen in zijne belommerde bamboezen woning. De oudgast, die moeijelijk in slaap komt, zonder een klein hulpmiddel, laat zich pidjetten — dat wil zeggen, een zachte drukking van armen, beenen en voeten. Dit is het werk van eene of twee oude slavenmeiden, die met eene aangeborene behendigheid van al de grillen en nukken van zulke oude snaken de juiste maat weten. Deze hulpmiddeltjes gaan soms verder, doch de kieschheid laat ons niet toe, hierover uit te weiden.
    Is dit beter, Toean Barneveld Binkhuijsen?

   • AElle zegt:

    Jan Baptist Jozef van Doren was Oud-Onder-Intendant der 1e Klasse, Ridder van de Militaire Willems-Orde en van den Nederlandschen Leeuw, enz.
    Hij scheef ook voor het tijdschrift Vaderlandse Letteroefeningen.

   • e.m. zegt:

    Ælle zegt: 11 februari 2019 om 7:13 pm

    — Ik dacht eerst dat JPF Barneveld Binkhuijsen wilde duiden dat Chelsea het opnam tegen Manchester City van Pepe Guardiola.

    Overigens doet uw Manchester United, sinds het gedwongen vertrek van José Mourinho, het weer uitstekend o.l.v. Ole Gunnar Solskjær.

    Na 10 victories en 1 draw, wacht MU morgenavond op Old Trafford om 21:00 uur de eerste Europese krachtmeting in de Champions League tegen Paris Saint Germain (zonder Neymar).

   • Jan A. Somers zegt:

    Ik ben geen voetbalkijker, maar die namen worden ook gevraagd in de dagelijkse puzzel van de NRC. Ik weet die dan niet, maar dan krijg ik compensatie van mijn Zeeuws meisje bij mijn vraag over eventuele tekenen van dementie.

 8. Ælle zegt:

  Oeps!
  Een Manchester United-fan (44) werd in de borst neergestoken (poignardé) in Parijs omdat PSG (Paris Saint Germain) verloor?
  Het was een groot mes!

  • Jan A. Somers zegt:

   Een kop in de Telegraaf is altijd leuker: Man doodt vrouw met bijl. Smullen!

   • Ælle zegt:

    De vrouw met de bijl
    En negen andere moordenaressen
    Auteur: Steffie van den Oord
    Het gebeurde in 1774 in de Achterhoek.
    Tien moordenaressen:
    tien waargebeurde verhalen over dood en leven.
    Bron: Historiek

 9. Henk Anthonijsz zegt:

  Moord en doodslag! Niet iets “gezelligers”om over te schrijven?

  • Jan A. Somers zegt:

   U weet niet hoe of dit soort verhalen in de krant worden uitgespeld. Mijn hospita in Delft zat bij haar ontbijt met de Telegraaf wijd uitgespreid op de keukentafel. En dan die bewegende bedekte gezichten op de camerabeelden op TV! Zou dat de buurman kunnen zijn? Met dezelfde jas aan? Dat is zo’n rare snuiter!

  • ælle zegt:

   Toen ik wilde weten of Stichting Halin, Hulp aan landgenoten in Indonesië, of het nog bestond (Bestaat Stichting Halin nog wel?) kwam ik de volgende link tegen.
   Bent u op zoek naar een vader, een liefdeskind, een halfbroer of zuster? Of bent u benieuwd naar de verhalen van anderen? Onlangs (3 februari 2019) wordt er nog steeds naar vaders, zussen en broers gezocht. Help mee!

   https://www.oorlogsliefdekind.nl/en/Soldatenkinderen-Indonesie/

   • Ælle zegt:

    Waarschijnlijk is de volgende meer dan 10 jaar oude video nog veel belangrijker.

    Uit cijfers van de Ocean Conservancy uit 2017 blijkt dat China, Indonesië, de Filipijnen, Thailand en Vietnam samen meer plastic in zee dumpen dan de rest van de wereld bij elkaar.

   • ælle zegt:

    Sinds 1999 staat Algalita in de voorhoede van het Great Plastics Awakening. Hun missie is om de volgende generatie visionairs te inspireren om in een betere toekomst te geloven.
    Het boek Plastic Soep (ISBN 978 90 477 0177 4) van de Nederlandse schrijfster Jesse Goossens is opgedragen aan Charles J. Moore, oprichter van de Algalita Marine Research Foundation/Stichting in !994.
    De Algalita Marine Research Foundation werd in 1994 opgericht door zeekapitein en oceanograaf, Charles J. Moore.

    7 tips om plastic te vermijden:
    1. Drink zo min mogelijk water uit plastic flessen. Kraanwater is een goede keuze. Als je onderweg wilt voorkomen dat je uitdroogt, kun je water in roestvrij stalen drinkflessen meenemen, of in een Dopper.
    2. Bewaar je kliekjes zoveel mogelijk in glazen schalen in plaats van plastic bakken.
    3. Gebruik geen huishoudfolie bij het opwarmen van eten. Als je het wilt afdekken, zet er dan een omgekeerd diep bord op.
    4. Babyflessen zijn meestal van plastic, gebruik bij voorkeur een glazen fles.
    5. Kies zoveel mogelijk verse groenten en fruit in plaats van uit blik. Blik heeft vaak een plastic coating waar synthetische oestrogenen in zitten.
    6..Ga voor je groenten en fruit naar de groenteboer. Deze geeft je producten mee in papieren zakken.
    7. Breng een mok mee naar je werk voor al je drinken.
    Bronnen:
    Gewoonlekkergroen, Meldpunt Gezondheid en Milieu, Plastic Soep, Slowjuice, Healty Lives, Agentschap NL
    Hartelijk dank.

   • R Geenen zegt:

    @@7 tips om plastic te vermijden:@@

    Prachtige aanbeveling. Maar u beseft toch wel dat er 7 biljoen mensen op deze wereld zijn en hoeveel zullen uw Nederlands lezen en begrijpen.

   • Jan A. Somers zegt:

    “in papieren zakken” Die plastic zakjes van Appie en Jumbo zijn veel handiger. Gebruiken we als vuilniszak, recaikelen heet dat geloof ik. Hoef ik geen grote vuilniszakken te kopen die lang in de keuken blijven stinken voordat ze vol zijn. Die van Appie zijn handiger dan die van Jumbo. En de plastic vleesbakjes gebruikt mijn Zeeuws Meisje (zûûnig!) als broeikastjes op de vensterbank.

   • AElle zegt:

    Veertig Kilo plastic in de maag was fataal voor op de Filipijnen dood aangespoeld jonge walvis.
    Facebook van D’ Bone Collector Museum Inc. op zaterdag,
    The final cause of death is in for the death of the juvenile male curvier beaked whale we recovered March 16 2019. 40 kilos of plastic bags. Including 16 rice sacks. 4 banana plantation style bags and multiple shopping bags. A full list of the plastic items will follow in the next few days.
    This whale had the most plastic we have ever seen in a whale. It’s disgusting. Action must be taken by . . . the government(s) against ‘those’ who continue to treat the waterways and ocean as d u m p s t e r s.

 10. Maud Lebert zegt:

  Plastic en plastic flessen worden tegenwoordig ge-recycled. Om een baby een glazenfles in de hand te geven kan gevaarlijk worden. Groente en fruit worden chemisch behandelt, net zoals de grond waarop het groeit. Voordat water uit de kraan’drinkwater’ wordt, wordt het chemisch behandelt. Papieren zakjes bestaan uit houtvezels en die krijgt men uit hout, en hout komt van bomen die daarvoor gekapt worden.
  Persoonlijk houd ik niet van voorschriften, die in mijn leven menen te kunnen regelen wat ik te doen heb.Het zijn altijd de vrouwen die zulke maatregels moeten bevolgen. Presenteer de fabrieken, de industrie, de politiek zulke voorschriften en zie hoe ze reageren.

  • Jan A. Somers zegt:

   “voorschriften,” Het waren hierboven van ælle dan ook geen voorschriften, maar tips. Allemaal eigenlijk doodeenvoudig wat iedereen behoort te weten. Maar gezien de rotzooi op straat en in het water is dat teveel gevraagd.

   • Maud Lebert zegt:

    ‘tips’??? Dan bent u zo aan voorschriften gewend, dat u niet eens meer weet wat dat zijn? Met zulke ‘tips’ gaat men ervan uit dat de mensen te dom zijn om het zelf te weten.. En dan is er hier bij ons geen ‘rotzooi op straat en in het water’ Daar zijn afvalbakken voor op straat en containers voor de huizen en de inkoopcentra.

  • helen zegt:

   Wie is zo dom om een baby een flesje in de hand te geven, zonder het kind constant in de gaten te houden???

   • Arthur Olive zegt:

    De sufzogende moeders?

   • Jan A. Somers zegt:

    Ik heb net twee achterkleindochters gekregen. Wat prachtig, die zogende kleindochters bij hun jonge moeders. Maar vorige week ook mijn Zwitserse schoonzoon overleden. Leven en dood naast elkaar, de twee hoogtepunten van leven.

   • Wal Suparmo zegt:

    Niemand heeft toch ooit gevraag om in het leven geschopt te worden.En dan een oer zonde tehebben.En een verlosser nodig heeft.?

   • Jan A. Somers zegt:

    Heeft u gemerkt dat ik de tel een beetje kwijt was?

 11. Jan A. Somers zegt:

  Heeft u gemerkt dat ik de tel een beetje kwijt was?

 12. Niemand heeft toch ooit gevraag om in het leven geschopt te worden.En dan een oer zonde tehebben.En een verlosser nodig heeft.?

 13. Arthur Olive zegt:

  Pak Suparmo, toen u in het leven werd “geschopt” was u er toch nog niet om het u te vragen.

 14. R Geenen zegt:

  Mijn vriend Norman de Buck, Indo movie star, maakt ook wel eens o.a. reclame films of gewoon short shots, zoals deze hier beneden. Hij is o.a. te zien te paard met een teddy beer.
  Ben is coming https://www.youtube.com/watch?v=XSrzHc4uHf4
  This spot for Ben Mobile introduces us to Pedro and his quest-like journey to Holland.
  Creative and written by Diederiekje Bok and Hein Mevissen
  Directed by Hein Mevissen

 15. robertmacare zegt:

  @Wal Suparmo
  “HR ATHUR OLIVE.Om god tedienen. ls slaaf? Wat eoistisch.”

  ????????????????????????????????????????????????????????????????????

  • CORRECTIE
   Als slaaf? Wat eGoistisch.”

   • robertmacare zegt:

    Hoezo ben je een slaaf van God van de bijbel (niet van een god met kleine “g”)?? Snap niets van jouw denkwijze, blijkbaar in de war met andere kleine goden voor wie je eten moet achterlaten als eerbied and good luck!?
    God geeft jou te eten, hij heeft het niet nodig!

   • Jan A. Somers zegt:

    “God geeft jou te eten, hij heeft het niet nodig!” Baboe Soep bracht elke dag rond twaalf uur een rijstoffer onder de Blimbingboom. Al jong nieuwsgierig: Voor wie is dat baboe Soep? Daar zit een oude man, die heeft honger. Er zat wel niemand, maar baboe Soep had gesproken! (Zarathustra?) Na een uurtje haalde ze dat blad met rijst weg. Baboe Soep, hij heeft er niet van gegeten, Ja sinjo Jan, hij heeft genoeg gehad. Sinds die tijd weet ik dat er tussen hemel en aarde meer is ……

   • Arthur Olive zegt:

    “Sinds die tijd weet ik dat er tussen hemel en aarde meer is”
    Jazeker maar als men een Christen is dan weet men ook dat allleen God mag worden aanbeden en niemand anders, zelfs niet de uitverkoren engelen.
    De eilanden in Indonesia worden niet voor niets de “Demon Islands” genoemd, op Java en vooral Bali kan het een levenswijze zijn.

   • Maud Lebert zegt:

    Mhr Olive, ik heb nog nooit van ‘Demons Islands’ (Java en Bali) gehoord. Waarschijnlijk een hiaat in mijn kennis over de Gordel van Smaragd. Neemt u mij niet kwalijk dat ik u corrigeer. Het heet niet ‘alleen God mag worden aanbeden’, want men ‘aanbidt’, niet God, maar men bidt TOT God.
    Als u de bijdrage van de Hr. Somers goed heeft gelezen, heeft zijn babu Soep niemand ‘aanbeden’.
    ‘Als men een Christen is’, ja, maar niet de hele wereld bestaat uit Christen. Er zijn Hindus, Buddhisten, Shintoisten, Daoisten, ga maar door. En een ieder vereert (niet aanbidt) het voor hen Allerhoogste. God heeft vele deuren in zijn hemelsrijk. Staat zo in de Bijbel, net als ‘er is meer tussen hemel en aarde’. Als Christ zoudt u de bijbel moeten kennen.

   • Arthur Olive zegt:

    Mvr. Lebert, klik op Google “Bali Island of Demons”.
    Ik ben al lang weg van Nederland maar ik geloof dat aanbidden en vereren hetzelfde betekent.
    God wordt zeker aanbeden, in het Engels heet het worship en men gaat naar de kerk to worship God. Babu Soep bracht een rijstoffer aan een demon. In het oude testament brachten de Joden alleen offers aan God, niemand anders,het was een type voor wat er moest komen, Jezus die een offer werd.
    Het hemelsrijk heeft alleen een deur en dat is Christus, hij is de deur (John 10:9) Zij die proberen in de hemel te komen op een andere manier en niet via Christus zijn dieven (John 10:1).

    Waar in de bijbel staat dat God vele deuren heeft in het hemelsrijk?

   • Allemaal heerlijke FIKSIE!

   • Ik kan niet meer traceren wie contact will opnemen met mij.Mijn email adres is: w.supamo@yahoo.com.

   • Maud Lebert zegt:

    Mhr Olive. De eilanden van de demonen bestaan alleen in de fantasie van bepaalde Europeanen.
    En… zoals u net heeft kunnen lezen, als roman.(Dat verkoopt zich goed! zoiets exotisches)
    Wat demonen betreft, worden die ook in de bijbel genoemd. Is dat dan ook een ‘levenswijze’? Neemt u mij niet kwalijk, maar ik meen dat u niet veel van Indonesie afweet.
    Volgens van Dale is ‘aanbidden’ : “een godheid aanbidden. Zij hebben tal van goden aanbeden”. en vereren: ” eer bewijzen”.
    Als u wilt weten waar staat dat God vele deuren in zijn hemelrijk heeft, dan leest u de bijbel, zoek en gij zult vinden.
    Hoe komt u erbij om te schrijven dat mhr. Sommer’s babu Soep een demon te eten heeft gegeven?
    Iedereen mag zijn eigen opvattingen over religie hebben, maar beschuldigingen te uiten over dingen, waar men niets vanaf weet en die alleen in de eigen fantasie bestaan, is toch wel erg kras en niet op zijn plaats. Het klinkt nmm sectiererisch.

   • aelle zegt:

    Arthur, je bent wel goed bezig, hoor!
    Er staat geschreven in de brief van de apostel Paulus in Griekenland vertaald in het Nederlands in Het Boek en BasisBijbel:.
    U moet alles wat gezegd en gedaan wordt, op zijn echtheid beproeven en alles wat goed is, vasthouden.
    1 Thessalonicenzen 5:21 Het Boek (HTB)
    Of
    Ga bij alle dingen na of het klopt en bewaar dat wat goed was.
    1 Thessalonicenzen 5:21 BasisBijbel (BB)

    P.S. De 1ste brief van Johannes is ook belangrijk om te lezen. Hij noemt zijn lezers zijn lieve kinderen. Het is een van de mooiste brieven over echte LIEFDE.

   • Arthur Olive zegt:

    Mvr Lebert, u schrijft dat ik niet veel van Indonesia weet en daar kan u gelijk aan hebben.
    Dit weet ik echter omdat ik het met mijn eigen ogen heb gezien in de Kraton, Bali en ook de Wayang Kulit spelen. Alles in hun ceremonies en toneel gaat over demonen en valse goden. Is het een levenswijze? Oordeel zelf als men elke dag offerings brengt aan de goden.
    U schrijft zoek en gij zult vinden. U bent ook een leuke, u brengt het op zonder te weten waar het staat en op mijn vraag laat u het aan mij over om er naar te zoeken.
    Ik hoef niet ver te zoeken want I heb een Concordens waarmee je alles kan zoeken wat in de bijbel staat. Uw opmerking over deuren staat nergens in de bijbel.
    Het hele verhaal over babu Soep van de heer Somers geeft aan dat die man onder de boom geen gewone mens is. Dat is geen fantasie van mijn kant.

   • Maud Lebert zegt:

    @ ‘valse goden’. Mhr. Olive hoe komt u erbij een andere religie te veroordelen en te beweeren, dat het ‘valse goden’ zijn. Balinesen zijn Hindus en die geloven aan meerdere goden, die ze ook offeranden brengen. Wie bent u dat u daarover een oordeel kunt vellen? Louter superioriteit, omdat u denkt beter te zijn dan anderen. Een houding, die de Nederlandse koloniastisten tegenover de inheemse bevolking innam en dat schijnt bij u nog steeds te bestaan.
    Het stoort u, dat deze mensen offerandes brengen? Nou, dan leest u eens het Oude Testament door (zonder technische hulp. Ik weet niet wat dat voor een ding is, maar het lijkt mij wel een geloof van lik-m’n-vestje als men zoiets nodig heeft om de bijbel te lezen.), daar kunt u lezen wat een jaloerse en wraakzuchtige God voor offeranden wenste, en er nooit tevreden mee was en zeker niet met bloemen zoals de Balinezen dat doen.
    Volgens mij bent u bezeten van de gedachte aan demonen.Wat daarvan de reden is, moet zu zelf uitvinden.
    Ach zo, u heeft heel wat gezien in Indonesie, theater, Wajang, etv. etc. U heeft het wel gezien, maar niet begrepen! U heeft dat allemaal naar uw eigen versie van geloof omgezet.
    Mhr Olvie, ALLES wat u in Inonesie heeft gezien, gaat over de strijd tussen het Goede en het Kwade.Een voorbeeld is in Bali de strijd tussen de barong en de rangda. Het goede overwint altijd, maar het kwade blijft bestaan en moet altijd weer overwonnen worden. Het laat in verschillende vormen zien, hoe het bij ons in ons binnenste eruit ziet.Is dat geen goede levensinstelling?
    Ik vind het tragisch dat mensen die in Indonesie geboren (en opgegroeid) zijn, zo weinig tot helemaal niets van deze kultuur afweten. Hoogstens via boeken die door Nederlanders geschreven zijn, vanuit een zicht van de kolonianisten en met het uitzicht op een goede verkoop.

    Mhr. Macare, bedankt voor de informaties wat de deuren tot het hemelsrijk betreft.Ik vind echt niet dat het mijn opgave is om andere mensen bijlessen te geven, die per slot hun hele leven tijd hebben gehad om zelf iets te leren om over de rand van hun bord te kunnen kijken.
    Wat de verhaaltjes van uw babus betreft, heb ik daar pas over gehoord van mijn klas- en schoolgenoten, toen ik allang op school was, Ik denk, dat de babus deze onzin hebben verteld, opdat de sinjos na het naar bed gaan geen kattekwaad uithaalden.Als kind heb ik daar nooit iets over gehoord. Maar zonder dat ik elitär wil schijnen, want men kan niet uitzoeken in welke familie men geboren wordt, heb ik nooit met babus te doen gehad. Het personeel woonde in de bijgebouwen. Dat was voor mij niet toegankelijk. Ik had tot de oorlog een (indisch en christelijk!!) kindermeisje.En die heeft nooit reden gehad mij zulke onzin te vertellen. Ik ben dus zonder vooroordelen opgegroeid.
    Hallelujah!

   • Arthur Olive zegt:

    Mvr. AElle, wat is het dat ik geschreven heb en niet heb geprobeert met echtheid te beproefen?
    U vergeet in uw commentaar over 1st Johannes te schrijven dat die brief was gericht niet aan elke lezer maar aan de gelovigen voor een waarschuwing tegen valse doctrine.

   • ælle zegt:

    Heer Arthur Olive, slechts de eerste zin was voor u bedoeld als compliment.
    De rest voor wie ’t lezen wil.
    Excuses voor ’t misverstand!
    Greetings,
    ælle

   • Arthur Olive zegt:

    Mvr. Lebert, ik veroordeel niet, ik oordeel.
    Oordelen doen we elke dag om door het leven te komen.
    Ik geloof in de bijbel dus mijn oordelen zijn gebasseerd op wat er in de bijbel staat.
    U oordeeld ook en in uw oordeel geloofd u dat er meer wegen zijn naar de hemel dan wat de bijbel ons zegt. U bent een universalist, dus er valt niets meer te discusseren.

 16. ellen zegt:

  http://zoeken.bibliotheek.be/?itemid=%7Clibrary%2Fmarc%2Fvlacc%7C2332492
  Bali: eiland der demonen, geschreven door Johan Fabricius (1941)

  • Jan A. Somers zegt:

   Heel aardig boek, als westerling doe je wel mee, maar je behoort er nooit toe.! Aan heiligen vraag je voorspraak bij God, of gewoon verering. Geen aanbidden. Volgens het volksgeloof eigenlijk alleen Maria, als moeder heeft zij een streepje voor bij haar zoon. Opvallend is dat de meeste katholieken makkelijker bidden op voorspraak van Maria dan tot God zelf. Maar toch ook Antonius als je iets kwijt bent (verdomd, het werkt ook nog!), Jozef voor de ware Jozef (werkt ook). Heilige Christoffel is de beschermheilige van de reizigers, met een sleutelhanger in je auto moet dat ook werken. Blasius wordt aangeroepen tegen keelpijn en keelontsteking en is tevens één van de veertien noodhelpers. En zo is er heel veel tussen hemel en aarde, katholieken zijn niet zo streng in de leer.

   • ælle zegt:

    De werkloosheid in het vierde kwartaal van 2018 is nog 13 duizend hoger dan in het vierde kwartaal van 2008, bij het begin van de economische crisis.
    Waar blijft die Antonius nu? Verdorie, het werkt niet bij werkzoekenden! Het waren er
    329 000 in Januari 2019.
    De werkloze beroepsbevolking bestaat uit alle 15- tot 75-jarigen die in Nederland wonen en geen betaald werk hebben, maar wel recent naar werk hebben . . .gezocht en daarvoor direct beschikbaar zijn.

    Bron: CBS

   • Arthur Olive zegt:

    Heer Somers, over de jaren hebt u veel geschreven over Indie en de wet aldaar, u hebt er zelfs een boek over geschreven en ik wil u hierbij bedanken, ook voor de verhalen die u zelf heeft meegemaakt.
    Het is echter jammer dat wat betreft de eternal Wet, de Gospel, u niet genoeg interesse heeft om het zelf te bestuderen. Wat een ander u heeft verteld neemt u aan als waarheid als het u logisch klinkt.
    Zowat uw hele leven geloofd u bvb.dat Maria geen zonde had en dat zij de bemiddelaar is tussen de mens en God. Uw gebeden zijn aan haar gericht terwijl er duidelijk staat in de bijbel dat het Jezus moet zijn. John14:6 “I am the way , and the truth, and the life. NO ONE comes to the Father exept through me”.
    Maria was uitverkoorn maar zij was een zondaar net als elk ander mens en had een verlosser nodig, daarom zingt ze in de song of Mary, Luke1:47 “and my spirit hath rejoiced in God my Saviour.” Als Mary geen zonden had dan had zij ook geen verlosser nodig.
    De Christen heeft allen een bemiddelaar tussen God en de mens en dat is Jezus volgens de bijbel.
    1st Tim 2:5 zegt dit :”There is one God and one Mediator between God and men, the man Christ Jesus, who gave himself a ransom for all to be testified in due time”.

    Wat betreft het bidden aan Saints, er is geen contact tussen ons en hen die voor ons zijn gegaan. Zij die beweren dat ze contact hebben en ook gezien zijn in werkelijkheid in contact met demonen die zich voordoen als mensen die al dood zijn.
    Een goed voorbeeld hiervan is te lezen in 1st Samuel 28:15 waar koning Saul denkt dat hij een conversatie heeft met de profeet Samuel via de heks van Endor.die Samuel roept.

   • Jan A. Somers zegt:

    “geloofd u bvb.dat Maria geen zonde had” Onbevlekte ontvangenis van Maria is geen geloof maar een dogma. Een theologische stelling waarmee je het eens kunt zijn of niet.
    In het jaar 325 kwamen de bisschoppen van de christelijke kerk in Nicea bijeen waarin de leer van de priester Arius (256-336), dat Jezus in eerste instantie een mens was, werd verworpen. Men werd het eens over een geloofsbelijdenis die stelde dat Jezus zowel God, mens en Heilige Geest in één substantie was. Arius werd uit de kerk gezet en de in Nicea geformuleerde leer van de Heilige Drie-eenheid is nog steeds onderdeel van de christelijke geloofsbelijdenis. Hoewel de controverse over de aard van Christus nog vaker zou opduiken, had de meerderheid van de kerk besloten de leer van de Drie-eenheid te aanvaarden. Dit had consequenties voor de positie van Maria. Zij had immers zowel mens als God gebaard.
    Ieder mens neemt de erfzonde bij zijn of haar geboorte mee de wereld in. Deze kan alleen door de doop worden weggenomen. Maria is niet gedoopt, dat was toen nog niet gebruikelijk, en zou daarom zondig op aarde zijn gekomen. Kon Maria als zondig mens wel uitverkoren zijn geweest om Jezus ter wereld te brengen?
    De vroege kerkvaders waren zich bewust van deze lacune in de leer en stelden zich de vraag: was Maria van deze zonde uitgezonderd? In het volksgeloof deden vanaf de middeleeuwen verhalen de ronde waarin de geboorte van Maria als een wonder op zich werd beschreven. In de middeleeuwen ontstond zo een uitgebreide Mariadevotie waarin de bijzondere positie van Maria nogmaals wordt versterkt. Na overleg met de wereldbisschoppen verklaarde Paus Pius in 1854 de leerstelling (ook dogma genoemd) dat Maria onbevlekt ontvangen is. Met “grote vreugde” werd in een pauselijke encycliek verkondigd dat Maria onbevlekt, dat wil zeggen zonder zonde, ter wereld is gekomen.
    (Heb dit niet zelf verzonnen hoor, maar een mix gemaakt van diverse bronnen).

   • Jan A. Somers zegt:

    “There is one God ” Ik ben maar een eenvoudige gelovige, die misschien niet eens in de gaten heeft dat hij gelooft. Als ik als natuurwetenschappelijk onderzoeker als hobby geen rechten zou hebben gestudeerd, maar theologie, was ik misschien wel een afvallige geworden. Met mijn uitzicht op een drukke vaarweg zie ik vele scheepsnamen voorbij varen. Zij hebben meestal een bijzondere betekenis, Zo is er Coram Deo, in Gods aanwezigheid. Dat is ook mijn relatie met God. Hij is bij mij in de buurt, misschien heeft hij er ook voor gezorgd dat ik goed uit de Kenpeitai, Simpangclub en Werfstraatgevangenis ben gerold. Bijgeloof? Bij de restauratie van de St.Janskathedraal in Den Bosch heeft een beeldhouwer voor de lol op het dak een telefonerende engel. geplaatst. Beneden op de stoep kan je met je eigen telefoon contact opnemen. Misschien kun je daar jullie theologische problemen kwijt.

   • Arthur Olive zegt:

    Heer Somers, zoals ik al eerder heb geschreven geloofd u wat een ander heeft gezegd als waarheid als het u logisch klinkt.
    U neemt de verklaring omtrent Maria van paus Pius in 1854 als waarheid aan en niet de bijbel.
    De bijbel verklaard dat Maria een handmaiden van God was en de reden waarom Jezus niet de erfzonde van Maria kreeg is omdat de erfzonde alleen erfelijk is via de man en niet de vrouw. Maria kreeg de erfzonde van haar vader maar de vader van Jezus was God de Vader en daarom had Jezus niet de erfzonde.
    De erfzonde kwam van Adam en niet Eva, dat is duidelijk in Rom. 5:12 (Wherefore, as by one man sin entered into the world, and death by sin; and so death passed upon all men, for that all have sinned).

   • Jan A. Somers zegt:

    “waarom Jezus niet de erfzonde van Maria kreeg ” Hier ging het bij mij niet om. Dat is veel te ingewikkeld voor een eenvoudige katholiek. Het ging alleen over de positie van Maria t.o.v. God vanwege haar belasting met de erfzonde. Bij het dogma was de positie van God zo hoog dat betwijfeld kon worden of Maria vanwege haar erfzonde wel waardig genoeg zou zijn om God te dragen en te baren. Een heel eenvoudig standpunt voor eenvoudige mensen zou ik zo denken. Maar die katholieken waren niet alleen eenvoudig zij waren ook slim. Vandaar dat dogma, dat Maria,. met de vooruitziende blik van God, vrij zou zijn van die erfzonde. Zoals de engel al zei: Wees gegroet Maria, vol van genade, de Heer is met U, gij zijt de gezegende onder de vrouwen, (…).
    Die positie van Maria is in de beeldende kunst en muziek hoog aangeslagen. Vorig jaar was er in Utrecht nog een grote tentoonstelling gewijd aan Maria. Er bestaat ook een verhaal dat Jezus bij de dood van Maria was weergekeerd naar de aarde om zijn moeder op te halen, en in de hemel te kronen: Maria, Koningin van hemel en aarde (ook: Maria Regina). De veel gebruikte benaming ‘Maria Hemelvaart’ is daarom ook niet correct, het is Maria Tenhemelopneming. (15 augustus). In het gezin ging overigens alles heel gewoon. Jozef, timmerman, sloeg eens met de hamer op een vinger. Ging de deur van de werkplaats zachtjes open: riep u vader?

   • Arthur Olive zegt:

    Heer Somers. Maria was uitverkoren maar had een verlosser nodig.
    Zij staat veels te hoog aangeschreven als Maria koningin van hemel en aarde, het is verzonnen.
    Er is een dodelijke waarschuwing voor hen die bij of af doet aan de bijbel (Openbaringen 22:18,19).Toen Maria zich bemoeide met het werk van Jezus zij hij tegen haar:”Woman, what have I to do with thee! mine hour is not yet come.” (John 2:4″)
    De gospel is niet ingewikkeld maar eenvoudig voor eenvoudige mensen
    Paulus geeft ons een waarschuwing in Gal1:8 “But though we, or an angel from heaven preach any other gospel unto you than that ye have not received, let him be accursed”

   • Jan A. Somers zegt:

    “Er is een dodelijke waarschuwing voor hen” Hij is voor mij niet zo’n strenge man/vrouw. Voor mij gewoon Coram Deo, en houdt een oogje in het zeil. Gelukkig heeft hij mij er tot nog toe goed doorheen geloosd. Probeer dat maar ook eens. Als Zeeuws meisje bij het voor het eten bidden even de draad is kwijt geraakt, zeg ik: Niet zo erg. hij heeft het wel gesnapt.
    “Toen Maria zich bemoeide met het werk van Jezus” Waarop zij zich als wijze moeder gedroeg: “Zijn moeder sprak tot de bedienden: ‘Doet maar wat Hij u zeggen zal.'”

   • Jan A. Somers zegt:

    “geloosd.” Die oude vingers hebben een eigen willetje. En als je het dan niet nakijkt!

 17. robertmacare zegt:

  Arthur Olive zegt: Uw opmerking over deuren staat nergens in de bijbel.

  Arthur, we have to explain the difference between “Jesus is the only door to God” and the twelve pearly gates in the New Jerusalem which pertain to the twelve tribes of Israel. The two have nothing to do with each other. The twelve gates are not for protection but are assigned as entrance to the twelve tribes as they come to worship God, three tribes through each gate after which they return to the NEW earth.
  As far as “demons” in Balie and Java, I totally agree with your experience because I have had the same set of experiences, specifically the “woman with a hole in her back in the Waringing tree” as told to me often by our baboes before my bedtime…made sure the light stayed on in my room until my parents came home!
  Mvr. AElle was een beetje in de war denk ik met een andere gedeelte van de brief van Johannes waar gesproken word van de liefde van God voor zijn schapelingen..geen probleem voor mij.
  Waar woon jij eigenlijk in de USA neem ik aan? Ik woon dicht bij Boise, Idaho na 50 jaren geleefd te hebben in Southern California…immigrated in 1960 from Holland.
  Greetings!

  • Arthur Olive zegt:

   @ robertmacare
   Op uw vraag waar ik woon, ik woon in Lincoln, California en dicht bij Sacramento.
   Niet bepaald ergens waar veel Indo’s wonen.

 18. robertmacare zegt:

  @ælle zegt:
  26 maart 2019 om 6:24 pm
  De werkloosheid in het vierde kwartaal van 2018 is nog 13 duizend hoger dan in het vierde kwartaal van 2008, bij het begin van de economische crisis.
  Wanneer begon die economische crisis? Is er dan wel werk voor al die niet-Nederlanders die voortdurend Nederland binnenstromen of zijn dat al die niewe 13 duizend?
  Ben blij dat Trump duizenden niewe banen heeft gecreerd in de USA!

  • AElle zegt:

   Als Trump over ‘duizenden’ praat, bedoelt hij ‘honderden’,
   want the number of unemployment persons in de VS staat op 6.2 miljoen ondanks een daling van 300.000./The US unemployment rate fell to 3.8 percent in February 2019 from 4 percent in the previous month and below market expectations of 3.9 percent. The number of unemployed persons decreased by 300,000 to . . . . . 6.2 million.
   Oops!

   Bron: tradingeconomics.com

   • robertmacare zegt:

    Oops! Er zijn nu meer banen dan mensen beschikbaar in de USA dank zij Trump…misschien kunnen wij een paar van die 329.000 werkloze Nederlanders gebruiken…als ze willen werken natuurlijk!
    Hoeveel banen zijn er beschikbaar in Nederland???
    300.000 is toch meer dan 300?? Dus wel duizenden en niet “honderden”!
    Maar ja , jullie in Nederland weten altijd alles beter zelfs als je niet in de USA woont, vooral als je alleen maar naar de leugens van CNN of MSNBC kan luisteren.

   • R Geenen zegt:

    Wel vermelden dat er 153,34 miljoen burgers aan het werk zijn. En dat in een bevolkingsgroep van 327,2 miljoen. Full timers werken hier tussen de 40 en de 47 uur per week. The verhouding werkers – aantal inwoners is ruim 57%. 6.2 miljoen, uw nummer van werkelozen is dan ook makkelijk weg te cijferen, niet. Maar ja, het is ook niet zo makkelijk als u in NL woont, om over de grens te denken.
    Bovenstaande info komt van het internet. Trump kan over miljoenen praten.

   • aelle zegt:

    Ik bedoelde iets anders met die honderden in plaats van duizenden van Trump. maar kan de link niet meer terugvinden. Zal St Antonijs wel weten.
    Het ging over een wapenbestelling aan kroonprins MbS,die niet door was gegaan.
    Het is hier al bedtijd. Morgen zal ik verder zoeken zónder die Heilige Antonius, beste vrind
    die rijmt op vind – spreuk-onzin.

   • aelle zegt:

    Ik heb een stukje ervan gevonden, keburu-buru, Here we go:
    Trump says selling weapons to Saudi Arabia will create a lot of jobs . . . . That’s not true.
    The impact of foreign arms sales on the US economy is minuscule.
    Wie het laatst lacht, lacht ;t best. Miniskuul!

   • R Geenen zegt:

    @That’s not true.@

    Hoe denkt u dat te weten? Kent u de Amerikaanse wapen industrie?

   • aelle zegt:

    Ik heb een stukje ervan gevonden, keburu-buru, Here we go:
    Trump says selling weapons to Saudi Arabia will create a lot of jobs . . . . That’s not true.
    The impact of foreign arms sales on the US economy is minuscule.

    Wie het laatst lacht, lacht ;t best. Minuskuul!

    President Donald Trump is once again trying to persuade Americans that the United States needs to keep selling war weapons to Saudi Arabia. That hundreds of thousands of US jobs are on the line if he cancels arms sales to the kingdom.

    Once again, that’s not true.

    ~Vox

   • ælle zegt:

    Good morning, America!
    Deutsche Bank has drawn scrutiny (by handing over his financial records) because it was one of the few lenders willing to do business with Trump when others . . . refused to do so.
    Deutsche Bank is providing Congress with records about its prior dealings with President Trump, a powerful Democratic lawmaker said on Tuesday.
    Dat gebeurde yesterday.
    Paul McCartney zingt erover. Troubles seem so far away?
    Terwijl ik naar nieuw nieuws surf, nog even ‘veelzeggend oud’ nieuws:
    Deutsche Bank has lent Trump Organization hundreds of millions of dollars for real estate ventures and is one of the few major lenders that has given large amounts of credit to Trump after a string of bankruptcies at his hotel and casino businesses during the 1990s.
    Oh, oh!

   • Arthur Olive zegt:

    “Oh, oh!”
    Er was niets wettelijk verkeerd wat Trump deed met zijn bankruptcies daarom zij hij ook tegen Hillary Clinton in de debate zoiets van: Je krijgt donaties van business die hetzelfde hebben gedaan en waarom heb je niet geprobeert om de wet te veranderen toen je nog een Senator was.

  • Jan A. Somers zegt:

   “U moet wel weten waar het hier om gaat. In Nederland is een werkloosheidscijfer een telling op het moment van één dag. De huidige echte werkloosheid is lager dan de structurele werkloosheid, ik dacht zelfs negatief. Structurele werkloosheid is de werkloosheid doordat op een bepaald moment mensen werkloos zijn, op weg van de ene baan naar een andere. Daar zit een tijd tussen, week? maand? Op het moment van telling ben je dus werkloos, maar niet echt! Vooral vanwege het huidige flexwerken kan die structurele werkloosheid relatief hoog zijn.

   • R Geenen zegt:

    @@“U moet wel weten waar het hier om gaat. In Nederland is een werkloosheidscijfer een telling op het moment van één dag@@

    Mijn jongste zus heeft bij een semi overheidsinstelling zeker een 30 tal jaren als een IT persoon gewerkt. Op haar 55 jarige leeftijd werd het bedrijf ingekrompen of opgeheven. Daarna kon ze niet meer aan de slag. Ze wordt in augustus 64 jaar. Ze hebben bij haar dan heel wat dagen te tellen.

   • Jan A. Somers zegt:

    “heel wat dagen te tellen.” Zo werkt dat niet. Op één dag worden alle werklozen geteld in hun categorie. Je telt maar één keer mee, voor die dag. Als er volgende maand weer wordt geteld zou ze, zonder werk, weer opnieuw worden geteld, ook weer voor die dag. Uit deze tellingen kan je dus niet de duur van een werkloosheid halen, daar zijn weer andere statistieken voor. En als je je niet als werkloze voor een WW-uitkering hebt gemeld, tel je ook niet mee als werkloze. Maar dan ben je wel een beetje dom. Behalve als dat ontslag is gecompenseerd met een afvloeiingsregeling, dan heb je ook geen WW-uitkering. Vroeger ging dat ook met een VUT-regeling. Dat waren vaak heel plezierige regelingen.

 19. robertmacare zegt:

  @aelle zegt:
  26 maart 2019 om 11:53 pm

  Immediate sale worth 110 billion, 350 billion over next decade. I guess only robots will be making these weapons and they do not paid…Oops who makes those robots?
  Once again BS from the left.
  On the other hand the USA economy is the envy of the rest of the world…and that is a FACT!
  We are all laughing all the way to the bank!

  • ælle zegt:

   Waarom wordt mijn reactie niet geplaatst?
   Is Big Brother watching?

   • ælle zegt:

    Ik speel niet meer mee met Jan Klaassen en Katrijn.
    Feeling better?

   • Maud Lebert zegt:

    @Jan Klaasen. als ik me niet heel erg vergis mevrouwtje, was u het zelf die met deze poppenkraam begonnen is.

   • Gerard Huls zegt:

    Op 26-03 om 10.35 schreef u aan Arthur een aantal wijze woorden over “beproeven” en “behouden wat goed is”. Wat mij betreft is dat 100% waar .
    Een reactie niet plaatsen leidt ertoe dat deze niet beproefd kan worden en dus ,als er wat goed aan is, ook niet behouden kan worden. Dit is eeuwig zonde.
    U weet dat mijn gedachten verder gaan maar de invulling daarvan is aan u.

   • Maud lebert zegt:

    @ eeuwige zonde. Elke reactie wordt geplaatst. Ook (en zelfs!) die van mij. Als het iemand om welke reden dan ook mislukt is een reactie door te sturen, kan men het, zover men het zelf voor nodig en belangrijk genoeg vindt, nog eens proberen. Ik hoop van harte voor u dat de betreffende dame de kunst van gedachten lezen machtig is. Maar wat mij betreft, vind ik om die reden nog een ‘eeuwige zonde’ erbij te krijgen, echt niet zo prettig. Beste groeten

 20. robertmacare zegt:

  Maud Lebert zegt:
  27 maart 2019 om 11:07 am
  @Jan Klaasen. als ik me niet heel erg vergis mevrouwtje, was u het zelf die met deze poppenkraam begonnen is.

  Could not have said it any better Maud Lebert!

 21. e.m. zegt:

  @Wal Suparmo (@WSuparmo) zegt: 26 maart 2019 om 9:37 am
  Allemaal heerlijke FIKSIE!@

  — “”Ratu Adil*

  De Koning der Kwade Geesten Jero Gede Mecaling, kwam ooit met zijn volgelingen uit een ver land tussen hemel en aarde naar Indonesië om alles leeg te roven en de bevolking te onderdrukken.

  De mensen vroegen de priester Djajabaja hoe zij de boze geesten konden verjagen. De priester vertelde dat Jero Gede Mecaling alleen verjaagd kon worden door de Ratu Adil*.

  Onder aanvoering van de Ratu Adil* trokken de Indonesiërs ten strijde en na een lange en bittere strijd verdreven zij de Koning der Kwade Geesten uit hun land.

  * Rechtvaardige vorst

  • Bill Zitman zegt:

   ‘Ratu Andil’ – not to be mistaken with Westerling’s ‘Angkatan Perang Ratu Adil’(APRA)!!

  • Jan A. Somers zegt:

   “Onder aanvoering van de Ratu Adil” Uit mijn dissertatie: Het wrede bewind van Soesoehoenan Amangkoerat I had in Mataram veel verzet doen ontstaan. De Madoerese prins Taroeno Djojo maakte hier gebruik van om een opstand te beginnen met steun van Makassaren die na het Bongaais verdrag hun land waren ontvlucht en zich met zeeroof bezighielden. Mataram verloor de noordoostkust van Java aan de opstandelingen, en een uitbarsting van de vulkaan Merapi werd samen met het naderen van het einde van de Javaanse eeuw opgevat als een voorbode van grote veranderingen. Taroeno Djojo maakte hier gebruik van door zich te presenteren als de ratu adil, de rechtvaardige vorst. Zijn uitstraling werd nog versterkt door verhalen over zijn magische krachten: een ware vorst. Op 7 november 1676 werden in Batavia gelijktijdig verzoeken om hulp ontvangen van de kroonprins van Mataram en van Taroeno Djojo; Mataram bleek wanhopig, Taroeno Djojo presenteerde zich als de nieuwe vorst die tevens bondgenoot wilde zijn. De Hooge Regeering in Batavia had weinig zin zich in het wespennest te steken maar was krachtens het verdrag van 1646 gehouden de Soenan bij te staan. Op 29 december werd een ex-peditie naar Oost-Java gezonden onder leiding van Cornelis Speelman.
   Overeenkomstig zijn opdracht trachtte Speelman te bemiddelen tussen de Soesoehoenan en de Madoerezen. Taroeno Djojo voldeed echter niet aan zijn verzoek naar Djapara te komen. Speelman meende aan Taroeno Djojo een slechtere buur te krijgen dan de Soesoehoenan, en besloot tot militaire steun aan Mataram. De gouverneur van Djapara, kiahi ngabehi Wongso Dipo, bleek door de Soesoehoenan gemachtigd te zijn om uit diens naam een contract met de Nederlanders te sluiten. Hij machtigde Speelman om namens de Soesoehoenan op te treden, en al diens onderdanen kregen opdracht Speelman bij te staan “alsoff den Sousouhounang selffs commandeerden” .

 22. R Geenen zegt:

  Kamerleden willen graag input Nederlanders buiten Nederland
  apr 25, 2019 | Dubbele nationaliteit, Onvrijwillige ex-Nederlanders, Stemmen vanuit het buitenland | 0 Reacties
  CDA en VVD begrijpen dat het voor veel Nederlanders buiten Nederland belangrijk is om de nationaliteit van hun woonland aan te kunnen nemen zonder hun Nederlanderschap te verliezen. Dat bleek uit de gesprekken met Kamerleden van drie regeringspartijen en de PvdA op de persconferentie van de nieuwe Stichting Nederlanders Buiten Nederland op 18 april.
  https://www.nederlandersbuitennederland.nl/kamerleden-willen-graag-input-nederlanders-buiten-nederland/

 23. robertmacare zegt:

  Ze hebben mijn verhaal gehoord!

 24. Peter van den Broek zegt:

  dubbele nationaliteit?
  Ik begrijp niet waarom ik de nationaliteit van het land, waar ik woon nodig heb.
  Voor een overheidsbaan? In het bedrijfsleven kan ik een uitdagender en beter betaalde baan krijgen. Het blijft een kwestie van kiezen.

  paspoort verlengen?
  Zou wat gemakkelijker kunnen, nu moet ik voor het paspoort persoonlijk naar Rome (500 km heen en 500 Km terug reizen) dat mag best wat gemakkelijker in het digitale tijdperk

  BSN annex Digidnummer?
  Ik moest voor BSN en moet voor het Digidnummer persoonlijk naar Nederland, dat mag best wat gemakkelijker in het digitale tijdperk

  stemmen?
  Ik heb een paar dagen geleden het stembiljet voor de Europese verkiezingen verstuurd naar de Nederlandse ambassade in Rome, het kostte me €2,60 frankeerkosten, dat mag best wat goedkoper en gemakkelijker in het digitale tijdperk. ik stem trouw.
  In Italie mag ik alleen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen en voor de verkiezing van een burgemeester en dat ga ik 26 mei weer doen.

  mijn stem laten horen in Nederland?
  doe ik regelmatig via https://mijnopiniepanel.eenvandaag.nl/

  • Jan A. Somers zegt:

   Als je geniet van het land waarin je woont lijkt het me aardig en dankbaar ook gewoon mee te doen met alle inwoners van dat land. Geen free rider! Dat riekt naar inhalig, van twee walletjes eten. Profiteur. En alleen maar klagen dat het Nederlanderschap je zoveel kost. Terwijl die ‘Hollanders’ toch alleen maar akelige lui zijn? Dan stop je toch gewoon met die rotnationaliteit? Zo iemand wordt ook wel eens een biseksueel genoemd!

   • Peter van den Broek zegt:

    Ik voel me niet aangesproken. Dhr Somers spreekt mij nooit aan.

   • R Geenen zegt:

    @@Dat riekt naar inhalig, van twee walletjes eten. Profiteur.@@

    Was dat niet ook de Nederlandse mentaliteit tov de Indische Nederlanders in de jaren 46-52?

   • Arthur Olive zegt:

    “Zo iemand wordt ook wel eens een biseksueel genoemd”
    Als mij wordt gevraagd bij het inkopen of ik een plastic bag wil hebben of een paper bag dan zeg ik dat het me niets kan schelen want ik ben bagseksueel.

   • Jan A. Somers zegt:

    “Dhr Somers spreekt mij nooit aan.” Maar spreekt mij altijd wel aan!. Een soort van obsessieve haat?

   • Jan A. Somers zegt:

    “een biseksueel genoemd” Als je wel eens verdwaald raakt in de diepe krochten en spelonken van Wikipedia kom je de meest wonderbaarlijke verschijnselen tegen.

 25. Peter van den Broek zegt:

  Italie mag op zijn haar knieen dankbaar zijn, dat ik hier zit. Wie gaat er nou van Zwitserland naar Italie verhuizen, toch zeker niet omdat ik dacht in Italie meer dan in Zwitserland te verdienen, alhoewel dat soms wel lukte. Voor de belastingen en sociale premies hoef ik niet in Italie te werken, nu snap ik waarom zoveel mensen hier zwart werken, In de biologische sector hoef ik daar niet mee aan te komen,want als de vos de passie spreekt……. , sustainability U weet wel.

  Dan ben ik ook commercieel bezig, nooit in mijn leven gedaan, maar veel van mijn neefjes zitten ook in de commerciele sector, dus kan ik niet achterblijven. Verkoop ik ook nog eens Italiaanse tomaten in het land van Mr. Heinz. Maar mijn aandacht gaat uit naar Azie, Japan is een uitdaging. Ik mompelde laatst bij dat Yasukuni shrijn “Japanse Ereschulden” en die man maar vriendelijkeglimlachen en buigen. Maar China is de uitdaging. Zit ik volgende week daar met een speldje met de chinese vlag Italiaanse biologische tomaten aan de Chinees te brengen. En die Chinezen maar vragen: 你是印度人.

  • Jan A. Somers zegt:

   Grote inkomstenbron voor de ondernemers. Als het goed is, is het elke dag moederdag., maar wel op onze eigen manier, niet voorgeschreven door die ondernemers. Ik ben mijn meisje elke dag dankbaar! (soms wel een knetter tussendoor!)

 26. R Geenen zegt:

  Ik weet niet hoe lang dit artikel beschikbaar is. Maar ook in Amerika wordt haast geen echte geschiedenis gegeven. Het zelfde probleem als in Nederland. Lees dit artikel:
  https://www.msn.com/en-us/news/us/a-dwindling-generation-wwii-veteran-aims-to-preserve-the-lessons-of-wars-horrors/ar-AABs63d

 27. Peter van den Broek zegt:

  Ik vind het VWO examen 2018 best te maken. Opmerkelijk is dat ze als bijlage bij de vragen aanvullende informatie als “bronnen” geven. Dan wordt het me wel heel gemakkelijk gemaakt.

  Bij vraag 11 wordt als bron een foto van een Nederlandse militair met de vlag van de communistische partij in Indonesie getoond, we spreken wel over 1949, toen was de communistische partij al (1948) letterlijk en figuurlijk een kopje kleiner gemaakt ( Madioen of zo iets). Dan is zo’n foto je reinste propaganda, maar wat weet de examencommissie van de dekolonisatie in het voormalig Nederlands-Indie af, niets blijkt wel.

  Bij mijn examen VWO (1972) moest alles uit het hoofd.
  Ik heb uit louter interesse wel eens aan geschiedkundige testen van ik dacht het Historisch Nieuwsblad meegedaan, onvoorbereid natuurlijk. Dan scoor ik best aardig voor een beginneling.

  Geschiedenisles in Italie is wat anders. Ik heb dan wel moeite om mijn vrouw, oud-lerares, bij te benen. Mijn zoon weet er ook wat van af, vooral Kunstgeschiedenis. Toen hij in Amsterdam woonde en we het Rijksmuseum bezochten, kon hij het verschil tussen potretschilderijen van Frans Hals en Rembrandt haarfijn uitleggen. Weer wat geleerd.

 28. R Geenen zegt:

  Frenky de Jong van AJAX gaat naar Barcelona en neemt zijn verloofde/meisje mee. Zij is Mikky Kimeney. De Kimeney familie, zoals ik ze ken, zijn Indo’s, waar ik bevriend was in Cideng. Zij waren op vakantie hier in SoCal.

 29. R Geenen zegt:

  @Mr. Arthur Olive commentaar op ““Fijn weekend”
  @@Bijna allen onder ons werken niet meer en kijken dus niet meer uit naar het weekend voor vertier of rust, dat kunnen we gedurende de week ook wel doen.@@
  Daar mijn reactie op bovenstaande afwijkt en gezien kan worden als een nieuw onderwerp, neem ik de vrijheid via Java-café te reageren. Want inderdaad heb ik ook zelf tijdens mijn retirement nog veel werk verricht in de weekenden. Trouwens onze kumpulans op donderdag in de Hongkong Plaza geeft mij veel meer plezier en is het een dag waar menig Indo naar uitkijkt. Afgelopen donderdag, voor mij gisteren, was zelf zeer indrukwekkend. De eigenaar van het shoppingcenter stond toe om de verjaardag van mijn nicht Meity Ungerer, die 91 werd, te vieren. Driekwart van de zaal werd met Indische mensen gevuld. Van heinde en ver kwamen de mensen opdagen. Nasi, rendang, lotek, bitter ballen, lempers, klepon en name it, werden geserveerd. Donny en zijn Sounds Unlimited band stelden zich op en begonnen met Happy Birthday om dan over te gaan op Once. Patricia McMullen (Indisch Project) kwam over van back east en had in haar gezelschap Hetty Naaikens die haar film “Sounds of Origin” kwam presenteren. Ook aan onze tafel kwam Norman de Buck die al diverse film optredens in Hollywood achter de rug had. Ook een van de oude bandleden van de Melody Strings (wijlen Lydia) kwam er bij. Ik kocht natuurlijk haar film op DVD. Tijdens mijn gesprek met Hetty wisselden we onze business kaarten uit. Ook vroeg ze mij kritisch naar de film te kijken en haar er na mijn mening te sturen. Om terug te komen op dit door de weeks feest. Geschat ongeveer tussen de 100 en 150 Indische mensen waren aanwezig. De Indonesische eethuisjes keken van een afstand toe en verkochten hun es tjendol, es doger, enz. En wij vormden een grote gezellige Indische familie. Net als toen!

 30. Peter van den Broek zegt:

  @Hr Mertens,

  wellicht interessant : de Indonesische nationalisten hadden voor de binnenkomst van het Britse leger (49th Indian Infantry brigade) in Soerabaja leuzen op muren gekalkt zoals: “Remember Atlantic Charter”. Er waren ook in de oorlog goede communicatieverbindingen.

 31. R Geenen zegt:

  Voor hen die een artikel of nieuws film in Amerika willen zijn, maar geblokt worden, omdat ze er niet wonen.
  Als ik naar NOS.nl gaat wordt ik bv geblokt als ik de formule 1 race wil bekijken. Mijn IP adres ligt niet in Nederland. Kreeg van de support groep van Opera browser een tip. In Google Chrome naar de Google Store gaan en inloggen. Vindt iNinja VPN en uploaden. Rechts boven knopje indrukken en kiest bv New York en activeren. Ik kiest Amsterdam. Je krijgt een IP adres van het land van keuze. en de rest wordt encrypted. VPN staat voor Virtual Private Network en iNinja is vrij, maar heeft beperkt aantal landen. Heb het uitgeprobeerd en de film op NOS.NL werd eerst geblokt, maar ze laten me wel eerst hun reclame zien. Dat irriteerde mij met het bovenstaande resultaat. Ik kan nu alles in NL zien.

 32. R Geenen zegt:

  Heb vandaag bij de Hong Kong Plaza weer een Indische familie voor het eerst ontmoet, die twee succesvolle zonen heeft.
  Deze dame en weduwe Mevrouw Heddy Emanuel, 87 jaar oud en inwonend bij een van haar zonen in Anaheim, SoCal. De jongste zoon werd kapitein-vlieger bij de luchtmacht en de ander ging als Brigade-Generaal met pensioen. Proud to be an Indo.

  • ælle zegt:

   I googled, surfed the internet and came accross all details about Heddy Emanuel- Mehlbaum, born on Valentine’s day.
   Pukul terus Heddy! You too, Ron.

   It didn’t come easy, though.

 33. Maud Lebert zegt:

  Dear HES, I hope you will read Java Cafe. In October 2018 we wrote about Bandung and I promised you that I would take photos of the place where you have lived, if I would go to Indonesia again. Now I leave at the end of August and I will return at the end of september. As usual I leave for Europa from Bandung.You have described the street and the corner house, but ofcourse the streetnames are not Dutch anymore. So I am not sure if I could find the right place. I have made a sketch of the area around the Boromeus hospital. If you could give me your e-mail, I could send it to you and you could draw on the sketch where I have to look. then send me back the sketch.
  Sorry, I do not even know your name, but that is not important. I wrote to Buitenzorg to please give me your email adress, but as he is busy, it is better that I write to you personally. Still if you do not read Java Cafe regularly, it would be perfect when I get your adress even twice.
  Please write to me: my email is: maudle@bluewin.ch sothat I could send you the sketch immediately.
  Greetings
  Maud

 34. ÆLLE zegt:

  BAHAMAS INFORMATION SERVICES UPDATES
  “I cannot stress enough how important it is for residents in the path of the Hurricane to evacuate and seek safe haven immediately.
  “Those who do not evacuate are placing themselves in extreme danger and can expect a catastrophic consequence. Property and material belongings can be replaced.
  A life cannot.”

  The most hon. dr Hubert Minnis

  • R Geenen zegt:

   Mijn zus woont een 20 km ten Noorden van Orlando. Zij heeft haar eigen Mobile home in een park voor 55 jaar en ouder. Meer dan 400 oudjes wonen daar. Haar dochter woont weer een 3 km bij haar vandaan. Heb haar gisteren nog gesproken, maar zei zegt niet bang te zijn. Trouwens in de omgeving van Orlando wonen nog aardig wat Indische mensen. Begin November is daar een kumpulan.

   • ælle zegt:

    Je bent dus gerustgesteld, Ron. Blij voor jou, je zus en haar dochter. God bless!
    My first cousin, Christiaan, lives in Georgia met zijn lieve vrouw, Syl, Ik moet hem vandaag nog bellen omdat Dorian de kust van die staat zal bereiken. Hij woont veilig ver in het binnenland met een extra ingebouwde schuilkelder.

    Helaas heeft die vervloekte Microsoft (Bangsat!) mijn email uitgeschakeld om commerciële voordelen ($99,00) te behalen. Ze kunnen de pot op!

   • ælle zegt:

    “Hurricane Dorian has not moved in more than 10 hours, meaning it is battering the same homes, shelters and communities without relief for 12 hours.”
    ~ Kate Lyons op Twitter.

  • ælle zegt:

   Tot in december is het Atlantische-orkaan-seizoen nog niet voorbij.
   Sterkte toegewenst aan degenen die getroffen zijn.
   Zoals ik de laatste tijd om me heen hoor zeggen, is het spreekwoord tegenwoordig:
   “Het is niet anders!”
   Daar moeten we ’t maar voorlopig mee doen
   Vette hap!

  • Alle mensen di de Papua internaatd die de rood witte vlag niet willen heisen, hebben geterroriseerd, zijn al door de poltie opgepakt.

   • R Geenen zegt:

    Omdat ze niet de Ind. vlag willen hijsen, zijn het terroristen? Belachelijk.

   • ælle zegt:

    De vlag dekt de lading niet!

   • Gerard Huls zegt:

    Was u al eens op de Brabantse Dag in Heeze
    Onze kleindochter mocht op een van de wagens vol trots een vlag ,die de lading dekte, dragen.
    Echt een aanrader voor augustus 2020
    See you ?

   • R Geenen zegt:

    @@Onze kleindochter mocht op een van de wagens vol trots een vlag ,die de lading dekte, dragen.@@
    Wat voor lading? Nederlandse of Indische?

   • Gerard Huls zegt:

    Beste heer Geenen,
    De vlag dekt een zeer mooie optocht waarin allerlei middeleeuwse taferelen worden uitgebeeld.
    Een volksfeest dat jaarlijks tienduozende bezoekers trekt. Voor meer info verwijs ik u naar : brabantsedag.nl en wens u veel kijkplezier.
    M vr gr Gerard

   • ælle zegt:

    ‘Dat lange stuk aan mijn baard, dat groeit. Dat knip ik pas af als Papoea onafhankelijk is.’
    ~ Filep Karma, activist

    https://www.amnesty.nl/wordt-vervolgd/pas-als-papoea-vrij-is-gaat-mijn-baard-eraf

    Xtra vandaag, 10 september 2019:
    https://www.amnesty.nl/actueel/iran-vrouwelijke-voetbalfan-die-zichzelf-in-brand-stak-overleden

   • ælle zegt:

    Merah dan putih, ha ha ha
    “Soekarno’s binding aan de Indonesische cultuur blijkt weer eens uit ‘zijn uitleg’ van de betekenis van de twee kleuren van de nationale vlag ”
    Deze kleuren waren niet zomaar voor de Revolutie gekozen. Ze vonden haar oorsprong in het allereerste begin van de schepping. Het bloed van de vrouw is . . . rood.
    Het sperma van de man is . . . wit.
    De zon is rood. De maan is wit. De kleur van de aarde is rood. Het sap van een plant is wit. Voordat er georganiseerde godsdiensten waren, aanbaden de mensen de fundamentele dingen van het leven. Deze symboliek heeft zich door de eeuwen gehandhaafd, en bestaat ook nu nog in onze huidige beschaving. Rood betekent moed. Wit is zuiverheid.
    Het mystieke offer van de Javaan (i.e slametan) bestaat uit rode pap en witte pap.
    Onze kleuren zijn meer dan 6000 jaar oud.”
    ~ Soekarno,
    autobiografie opgetekend door C. Adams, 1967

    Mooi Rood.
    Het Russische woord voor rood is krasniy, wat ook ‘mooi’ betekent.

    Rood: in het wielrennen belangrijke signaalkleur; achtervolgingslijn, bloedcellen, driehoek, lantaarn, lijn, rugnummer, spiervezels, sprinterslijn, trui, vlag, ‘vod’.

    Wit stimuleert tot opruimen, symboliseert een nieuw begin en reinheid.
    Wat negatievere associaties met wit zijn ‘naïviteit, leegte en perfectionistisme’.

    Dank God voor Blauw
    De kleur van de lucht en de zee, de lievelingskleur van veel mensen, wordt geassocieerd met rust en vrede. Het is een kleur die staat voor de geest, intelligentie en verstand. Blauw wordt gezien als de kleur van vertrouwen, duidelijke communicatie en betrouwbaarheid. Met blauwe kleding straal je evenwichtigheid, efficiëntie en stabiliteit uit. In een blauwe ruimte wordt je productief. Meer associaties op de kleur blauw zijn loyaal, geduldig, sympathiek, vriendelijkheid, waarheid. Maar ook conservatief, kalmte, koude, weinig emotioneel, status en macht. Door associaties met integriteit en oprechtheid wordt blauw veel gebruikt in zakelijke logo’s.

 35. R Geenen zegt:

  Heb net de dochter van mijn zus, beiden wonen in Florida, gesproken. Claudine zei mij geen problemen van de storm gehad. Veel wind, veel regen maar geen schade. Alleen haar zwembad in de achtertuin heeft veel rommel van de bomen.

 36. ælle zegt:

  Studenten uit voormalig Nieuw Guinea worden in Surabaya geintimideerd. Witte plastic tassen vol slangen (oa.15-20 kilo Pythons) worden in hun slaapzaal gedumpt om de Papoea-jongeren te terroriseren. Vier laffe Indonesische daders reden vanmorgen vroeg ‘gemaskerd’ op motorfietsen rond!

 37. ÆLLE zegt:

  Is Donald Duck losing his marbles too? The Firings and Fury?
  https://www.theguardian.com/us-news/ng-interactive/2018/jul/05/donald-trump-firings-resignations-white-house-full-list-latest

  John Bolton Fired on 10 September 2019
  Trump’s . . . 3rd national security adviser!!!
  Trump announced that he fired Bolton over Twitter, just days after reports emerged that the then national security adviser opposed the president’s “secret plan” to hold . . . peace talks with . . . the Taliban . . . at Camp David.

  • ÆLLE zegt:

   Rep. Ruben Gallego (D-Ariz.), a retired Marine who served in Iraq, asked a reasonable question on the minds of many: “[W]ho the f**k thought it was a good idea to invite the Taliban to Camp David – let alone around September 11th?”

   By all accounts, the idea originated with . . . Donald Trump himself.
   The New York Times reported that it was the president who thought it’d be wise to bring “the leaders of a rugged militant organization” at “the mountain getaway used for presidents, prime ministers and kings just three days before the anniversary of the Sept. 11, 2001, attacks that led to the Afghan war.”

   • ÆLLE zegt:

    Bolton trad af . . . de avond vóórdat hij ontslagen werd!
    Goed gedaan, John!

    Bolton continued to press his case that he had resigned rather than being fired. He sent out a battery of texts including to Fox News presenters on air as well as the Washington Post, protesting: “I resigned, having offered to do so last night.”

   • R Geenen zegt:

    Het zal bij de komende verkiezingen Trump geen goed doen. Het vele aannemen en ontslaan van kundig personeel en niet willen luisteren naar hun adviezen is een kwalijk teken.

   • Arthur Olive zegt:

    John Bolton is a ‘man of the left’ and one of Trump admin’s ‘most progressive people’
    .Wat men ook zegt van Trump, he delivers. Dit kan niet gezegd worden van Bush en Obama.

    thedailybeast.com/tucker-carlson-john-bolton-is-a-man-of-the-left-and-one-of-trump-admins-most-progressive-people

    John Bolyon was niet de enige left progressive contributor op Fox News, er zijn veel meer.

  • Ælle zegt:

   Het is alweer de 11de september met op deze datum veel gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden tot zelfs de benoeming van de ‘Tweede Wereldoorlog’ door President Harry Truman in 1945.
   https://nl.wikipedia.org/wiki/11_september#Gebeurtenissen

   Ik bid voor een rustige en vredige dag vandaag, de 11de september 2019.

   • R Geenen zegt:

    Ze moeten bij jullie ook maar de salafisten scholen verbieden. Ik las net op het internet hoe daar kinderen worden opgeleid. Een aantal van wel 1000!

   • Arthur Olive zegt:

    “Zo moeten jullie ook maar de salafisten scholen verbieden”
    Hier is het resultaat als men Sept 11 vergeet.
    Congress woman Llman Omar noemt de terroristen van Sept 11 “Some people”.

    En hier is de weerlegging van vandaag at the memorial.

   • R Geenen zegt:

    @@Congress woman Llman Omar noemt de terroristen van Sept 11 “Some people”.@@

    SHAME ON HER!

   • ælle zegt:

    De dame heet trouwens Ilhan Omar. Ilhan (uit de Koran) betekent een ‘mooie stem hebbend’ of melodie.

    Waarom ook altijd maar mensen met elkaar vergelijken? Elk mens is uniek, ook tumoren zegt Wilbert T. Zwart.
    .”Wat men ook zegt van Trump, he delivers. Dit kan niet gezegd worden van Bush en Obama.”
    Is ’t waar dat de wereld ‘wat’ veiliger geworden is,’nu de superhavik Bolton het veld heeft geruimd’, zoals de Volkskrant (aka Bert Lanting) beweert.
    Voor de zekerheid met het woordje ‘wat’ = een beetje er tussendoor geworpen.
    Wat staat de wereld nog te wachten huh?!

   • e.m. zegt:

    Hoe reageerde president Trump ook alweer op de Charlottesville rally van 2017, dat de Republikeinse senator Cory Gardner zich genoodzaakt zag om te twitteren: “Mister president – we moeten het kwaad bij de naam noemen. Dit waren witte suprematisten en het was binnenlands terrorisme.” En dat zelfs een bevlogen aanhanger van Trump als Chris Christie, gouverneur van New Jersey scherpe kritiek tweette: “We keuren het racisme en geweld van blanke nationalisten, zoals degenen die zich misdragen in Charlottesville, af. Iedereen met een leidinggevende positie moet zich ertegen uitspreken.”

   • ælle zegt:

    Dit is een indirecte reactie van Arnout Brouwers gisterenavond in de VK.op Geenen’s voorstel om salafisten-scholen te verbieden:
    Begin volgend jaar . . . hoopt het kabinet een ontwerpwet naar de Tweede Kamer te sturen die financiële stromen uit ‘onvrije landen’ richting maatschappelijke organisaties moet verbieden. Maar binnenskamers wordt nog gesteggeld over wat onvrije landen zijn – en wat van de ‘niet onvrije landen’ gevraagd kan worden. Koeweit en Qatar hebben al meer transparantie beloofd over die geldstromen.
    . . . Maar zolang geen wet wordt overtreden, kunnen ‘instellingen’ die op deze manier worden aangepakt, zich een slachtofferrol aanmeten.

   • R Geenen zegt:

    @@. Maar zolang geen wet wordt overtreden, kunnen ‘instellingen’ die op deze manier worden aangepakt, zich een slachtofferrol aanmeten.@@
    Ik vraag mij al lang af waarom er in NL zo makkelijk over het extreme van de moslims wordt gedacht. In Amerika denken ze na 9/11 wel anders.

   • ælle zegt:

    FYI

    https://nos.nl/artikel/2301407-slob-stuurt-inspectie-terug-naar-islamitische-scholen.html

    Artikel 23 gaat over de verantwoordelijkheid die de regering heeft voor het onderwijs. Er is ook in geregeld dat burgers de vrijheid hebben om een school op te richten op basis van een erkende religie of levensovertuiging. Die scholen worden bijzondere scholen genoemd en hebben volgens artikel 23 evenveel recht op financiering van de overheid als openbare scholen. Wel moeten ze aan kwaliteitseisen voldoen.

    Het is niet gemakkelijk om een artikel in de Grondwet te wijzigen.
    De Tweede en de Eerste Kamer moeten er twee keer mee instemmen, de tweede keer met een meerderheid van twee derde van de stemmen.

    Bron: NOS vandaag.

    Eenieder is gelijk voor de wet.
    Nederlandse grondwet, Artikel II-20.
    Citaat op muur in gebouw Raad van State,
    Den Haag, mei 2017

    Obama, 4 jaar geleden hij zegt al: Freedom is more powerful than Fear.

   • Arthur Olive zegt:

    “Obama, 4 jaar geleden hij zegt al: Freedom is more powerful than Fear”
    Oliver Wendell Holmes on the theme van Freedom moet gezegd hebben: The right to swing my fist ends where the other man’s nose begins.
    De Salafisten zijn gewelds dreigend in hun leer.

   • Jan A. Somers zegt:

    “moeten er twee keer mee instemmen,” Plus nieuwe verkiezingen daartussen!
    “zo makkelijk over het extreme van de moslims wordt gedacht.” Gemakkelijk? Zorgvuldig!
    “financiële stromen uit ‘onvrije landen’ richting maatschappelijke organisaties moet verbieden” Weet u wat onvrij is, en waar u met anderen tot overeenstemming kunt komen? Het gaat in onze samenleving niet over vergelijken, wie is beter dan wie, maar over tot overeenstemming komen voor een besluit.
    “Eenieder is gelijk voor de wet. Nederlandse grondwet,” Denkt u er daarbij wel om dat dit de grondwet is, de verhouding van de overheid tot de burger. Dit artikel laat de overheid minder marges ten opzichte van burgers dan deze ten opzichte van elkaar hebben.
    “Ik zou onder sawo-, mango- en bananenbomen willen slapen.” Maar u mist dan wel 2% AOW per jaar!

 38. ælle zegt:

  Effe iets anders.
  Niet alleen Australië schijnt gedreven te zijn door begeerte naar olie en gas rechten, ook de VS.
  Waarom is anders de US$ daar in omloop?
  Introduced in 2000 to replace the Indonesian rupiah following the commencement of U.N. administration. One centavo is equal to one US cent. Coins issued for general circulation are in denominations of 1, 5, 10, 25 and 50 centavos and feature images of local plants and animals. East Timor does not yet issue its own banknotes.Jammer!

  East Timor inherited no permanent maritime boundaries when it gained independence, repudiating the Timor Gap Treaty as illegal. … The first significant new development in the JPDA since East Timorese independence is the largest petroleum resource in the Timor Sea, the Greater Sunrise gas field. Newly declassified documents have revealed that Australia appeared driven by a desire for oil and gas rights when it was deciding to legitimise the Indonesian occupation of Timor-Leste.

  Het laatste nieuws is:
  Greater Sunrise holds an estimated $US50 billion worth of oil and gas with Australia likely to control 30 per cent of the fields once a long-running dispute over maritime boundaries is settled this week.

  Timor Gap – the state-owned company that holds 56 per cent of Greater Sunrise – is struggling to pull together financing for the project. Shell and ConocoPhillips have sold their stakes in Greater Sunrise though Woodside Petroleum and Osaka Gas still have minority stakes.

  Minding The Timor Gap
  Billions of dollars in oil and gas revenues are at stake as Australia continues to . . . bully East Timor out of its undersea energy resources.

  Meer nieuws:
  https://www.offshoreenergytoday.com/carnarvon-agrees-terms-with-timor-leste-govt-over-buffalo-field/
  Discovery is in our DNA at Carnarvon Petroleum. We’re more than an oil and gas exploration company – we’re pioneers in thought innovation. Through creative partnerships and ‘bold investment’ in the latest data and technology, our talented team is making discoveries many thought not possible
  And we’ve set our sights on unlocking the largest oil field in WA’s North West Shelf.
  We’re on the verge of something . . . big.

  .

 39. ælle zegt:

  Ter herinnering aan Andy Tielman, die zijn roots in Timor had.
  The Tielman Brothers noemden zich voorheen ‘The Timor Rythm Brothers’ en traden toen voor President Soekarno op.
  Uit De Sobat: een interview met Andy, gemaakt door de Indonesische kunstenaar en muzikant Anto Arief voor Rolling Stone Indonesia.
  “Als het mogelijk is, wil ik terug naar Indonesië en daar wonen. In Nederland draag ik Indonesië in mij, maar in Indonesië voel ik me echt thuis. Ik zou onder sawo-, mango- en bananenbomen willen slapen. Dat is mijn droom.” Dit is het verhaal dat Anto Arief schreef over Andy Tielman.

 40. ælle zegt:

  Hé, Jan, “Ik zou onder sawo-, mango- en bananenbomen willen slapen.” Maar u mist dan wel 2% AOW per jaar!
  Andy die de woorden sprak hoeft zijn AOW niet meer, hoor. Ik denk dat er meer afgetrokken wordt als je buiten Europa woont, behalve in landen waarmee een verdrag is gesloten. Andy Tielman is bovendien al bijna 8 jaar geleden overleden.

 41. Ælle zegt:

  Ik las vandaag over vluchtelingen uit Afganistan, Pakistan, Somalië en Irak die hun heil zochten in oa. . . . Indonesië.
  Nu zitten ze tijdelijk met honderden in een vluchtelingenkamp in Kalideres, West (Barat) Jakarta.
  In de afgelopen jaren was hun aantal gestegen tot 14.000. Het duurt tien jaar (?) voordat ze gesetteld zouden kunnen worden, schrijft Jack Board vorig jaar in channelnewsasia.com
  Het twee-verdiepingen-tellende geelgroene gebouw was ooit een militaire commandopost geweest. In kleine koepeltenten in kamers geperst tot op de betonnen stoep wonen meer dan 400
  van hen zonder water, elektriciteit, of sanitaire voorzieningen. Er is geen zekerheid wat voedsel betreft.Volgens journaliste Kate Lamb (The Guardian) bracht iemand enkele dagen geleden nog ‘koekjes’ mee.
  Financiële steun uit Australië is er niet meer.
  Ik denk dat ik ’t hierbij laat, want het eind van het verhaal is zoek. ik zag een foto van de 21-jarige Abdul Fattah met een ‘byzondere’ huidziekte.
  De vluchtelingen dromen ervan om gedetineerd te worden . . .

  UNHCR Stops Food Rations for Refugees and Asylum Seekers in Kalideres Shelter
  https://jakartaglobe.id/context/unhcr-stops-food-rations-for-refugees-and-asylum-seekers-in-kalideres-shelter

  • ælle zegt:

   Leuke video en . . . mijn pc doet ’t weer; ook na 4 weken mijn e-mail.
   Wie heeft mij gehackt? En waarom?

   Wat weet jij eigenlijk over ‘onze’ geschiedenis? En hoe weet je dat? Wees kritisch, zegt historica Katie Digan. Geschiedschrijving is ook, vooral, een verhaal.

   Loaded: 100.00%
   2:04

   https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6424537192206467072

   • R Geenen zegt:

    @@mijn pc doet ’t weer; ook na 4 weken mijn e-mail.
    Wie heeft mij gehackt? En waarom?@@

    Heb reeds eerder geschreven dat Nederland hoog op de lijst van Cybercriminelen staat. Worldfence is een speciale groep van Worldpress websites, die een jaar of 5 geleden opgezet is geworden om websites te beschermen. Iedere week krijg ik een rapport waaronder ook vermeld wordt waar de hackers vandaan komen. Daarnaast is mijn computer al jaren beschermd door Bitdefender. Ook niet goedkoop, maar jaar in en out wel de beste. Bij betalingen gebruik ik een encrypted systeem.
    Elke email naam die ik binnenkrijg, bekijk ik eerst voordat ik hem open. De laatste tijd diverse van de RABO gekregen. Maak ik niet open, want ik heb geen rekening met hun. Ik stuur die ook meteen door naar spam protection. Ik gebruik 3 updated systemen. Computer bescherming, websites bescherming en bankrekening bescherming.

   • ælle zegt:

    Bedankt heer Geenen,
    Om met de deur in huis te vallen; ik zat bij Bd maar voordat ’t jaar om was hadden ze zonder mijn toestemming, reeds het abonnementsgeld van mijn rekening gepakt. Ik was razend! Ik heb ’t nog een jaar uitgezongen met hen en ben bij hun weggegaan.
    Later ontving ik nog ook nog regelmatig enkele brutale mails. Ik vertrouw dus geen enkele anti-dit-of-dat meer, al zitten er twee ‘stiekem’ op mijn pc verstopt. De smeerlappen! ‘Ze’ denken dat ik dom ben, ha ha.

   • ælle zegt:

    Permanent Record vertaald met Onuitwisbaar (zijn memoires/boek)
    Hier is een YouTube-video van Edward SNOWDON in ballingschap in Moskou, geïnterviewd door The Guardian. Bless their hearts!
    You have to be ready to stand for something!

   • Jan A. Somers zegt:

    Tot nog toe hebben we één probleem gehad (ff afkloppen!): Met het installeren van een nieuwe HP-printer bleek daar fout spul tussen te zitten. Ik ben lid van Seniorweb, en een vrijwilliger kon de zaak repareren. Dat is een goede club, alleen zitten er veel liefhebbers tussen, die van alles kunnen en willen wat jij niet wilt.
    Ik heb geen bijzondere virusbestrijder meer. Elke dag maak ik (automatisch) een Windows update, daar komt vanzelf elke week een grote update bij. Eén keer per week een scan, de ene week een volledige, de andere week de snelle scan en de Windows Defender Offline-scan. E-mail die maar een klein beetje verdacht lijkt ongeopend deleten. Ook verdachte berichten van de banken, die stuur ik wel door naar valse-email@…. . Bij twijfel kan Seniorweb helpen, maar ik delete liever meteen. Links, ook in Javapost en I4E, open ik niet. Ik hoef tenslotte niet alles te weten, mijn hoofd is al zo vol. De meeste problemen komen door de ellende met mijn vingers en ogen. Dan type je op foute toetsen in allerlei vreemde combinaties. En dan ben je even de weg zoek. Of je moet een instelling repareren. (Zeeuws meisje is serieuzer dan ik!)
    Ik heb één hack-ervaring (afkloppen!). Voor het installeren van mijn e-mail op een nieuwe computer was ik het wachtwoord vergeten. De Seniorwebvrijwilliger hackte mijn provider en vond het wachtwoord. Daarna het door hem gebruikte virus verwijderd met een virusbeschermer. Knap werk!

   • R Geenen zegt:

    Nu begrijp ik waarom er zoveel mensen in NL computer problemen hebben. Vaak wordt er met verouderde windows programma’s gewerkt. Ook hebben velen geen goede virus/spam/phishing anti hackers/anti virus bescherming. Die velen beseffen het niet dat zij daarmee een bedreiging vormen voor anderen, zoals zij die samen met hun op bv I4E of Javapost zitten. Het is een gelukkige omstandigheid dat deze 2 laatst genoemde forums via WordPress lopen, die weer onder controle staan van wordfence. Mijn website en emails hebben zoveel mogelijk alleen contact met het WordPress internet systeem. Daarom ben ik ook nooit op het multimedia systeem, want die zijn door mensen zonder bescherming een slecht systeem geworden. Ik kan mij ook niet permitteren een paar weken met mijn website off-line te zitten.

   • Jan A. Somers zegt:

    “waarom er zoveel mensen in NL computer problemen hebben.” Waarom ken ik er geen?

   • R Geenen zegt:

    Dat is een denkertje

 42. e.m. zegt:

  “”Minderjarige mag niet meer trouwen
  Indonesië
  Van ANP

  Het Indonesische parlement heeft de minimumleeftijd waarop meisjes kunnen trouwen opgetrokken. Vrouwen moeten nu ten minste negentien jaar oud zijn, dat was tot nu toe zestien, of zelfs nog jonger, als de ouders daar een verzoek toe indienden. Voorvechters van vrouwenrechten en actiegroepen tegen kindhuwelijken reageren verheugd. Het Zuidoost-Aziatische land behoort tot de top tien van landen met de meeste kindhuwelijken. Een op de vier meisjes in Indonesië trouwt nu nog voordat ze achttien is.””

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s