Functie elders

De afgelopen maanden was het rustig op de Java Post. Té rustig. Eindredacteur Bert Immerzeel legt uit waarom…

Bandjermasin_ziekenhuis

Ziekenhuis in Bandjermasin

Door Bert Immerzeel

Het sop is de kool niet waard, dacht ik toen ik hoorde dat ons voltallige parlement zo nodig een hele dag  moest vergaderen over twee sullage woordjes in combinatie met de naam van een kamerlid. Weet u nog? ‘Pieter Omtzigt, functie elders?’

Wie of wat maakt dat nu eigenlijk iets uit, of Omtzigt in verband wordt gebracht met een functie elders? Hij zit inmiddels al weer maanden thuis, triest genoeg, met een burn out, overspannen of hoe het ook wilt noemen. Dus zó gek was het niet, om te suggereren dat hij misschien beter een andere baan kon zoeken. Dijkgraaf of zo, of voorzitter van een onderzoekscommissie in het kader van corona, of iets in de sfeer van het pensioenstelsel.

Rutte wilde wel bij hem thuis langsgaan om het uit te praten. Pieter heeft hem echter laten weten ‘nog niet zo ver te zijn’ om de premier te ontvangen. Hij zal hem dan namelijk een kop thee of een wijntje moeten aanbieden, en zich verplicht voelen daarvan zélf ook iets te nemen. Maar als hij zijn kopje optilt, of zijn glas, en zit te morsen, zal iedereen het weten: ‘functie elders’.

Hoe leg je dit uit aan het parlement? Niet dus, en begon Rutte te draaien en moet hij nu op zoek naar voorbeelden van een andere bestuurscultuur. En laat een nieuwe regering op zich wachten. Een patstelling.

Hoe ik dit alles weet? Net als die van Pieter Omtzigt trillen ook míjn handen. Kwestie van overmedicatie. Misschien las u, lezer van de Java Post, ooit het bericht over mijn hartproblemen, drie jaar geleden. Ik schreef toen: ‘Op dit moment wordt mijn actieradius drastisch ingeperkt door een noodzakelijke nierdialyse. Ik weet nog niet of en wanneer deze ellende ophoudt, maar ik ga uit van een goeie afloop.’

Welnu, begin maart kreeg ik een telefoontje van het ziekenhuis: er was een donornier beschikbaar! De operatie leek niet moeilijk, en ik zou na een paar weken weer thuis zijn. Niet dus. Complicatie op complicatie maakte dat ik twee maanden plat lag. Mijn e-mail bleef ongeopend, whatsapp-berichtjes beantwoordde ik meestal alleen met emoticons. Voor méér had ik geen kracht. En Indië? Indië verdween aan de einder alsof het nooit had bestaan. Ik had zelfs geen tijd gehad om de deur van de Java Post te sluiten, of een bordje op te hangen ‘wegens omstandigheden tijdelijk gesloten’.

Ik ga u hier niet lastig vallen met de details, maar u kunt zich misschien voorstellen dat ik de tijd heb gehad om alle mogelijke aflopen te bedenken. Ook die van ‘functie elders’.

Na twee maanden werd ik naar huis gestuurd om aan te sterken voor de volgende operatie. En nu zit ik hier dus te wachten op iets beters.

Thee drinken of schrijven gaat misschien slecht met trillende handen, maar het is zoals het is. Tegen Omtzigt zou ik daarom willen zeggen: laat die thee maar staan en nodig Rutte uit voor een boswandeling of zo. En dan na afloop een geschreven verklaring – als het even kan mede ondertekend door mevrouw Omtzigt – dat de kou uit de lucht is. Misschien hebben we dan toch nog snel een nieuwe regering.

Ik van mijn kant zal dan proberen de draad van de Java Post weer op te pakken. Om te beginnen met mijn inbox.

Dit bericht werd geplaatst in 9. Java Post. Bookmark de permalink .

29 reacties op Functie elders

 1. Gerard de Graaf zegt:

  Beterschap en sterkte!

  Groet,

  Gerard de Graaf

 2. Hallo Bert,

  Ingrijpende gebeurtenis op een mooie manier gebracht. Ik mag je stijl wel. Hoop verder dat je snel als nieuw zult zijn. Heel veel beterschap toegewenst.

 3. Joan C. Snellen van Vollenhoven zegt:

  Beste Bert, Heel jammer te moeten horen, dat ook in Spanje de ziekenhuisbehandeling moeizaam verloopt. Heel veel sterkte en beterschap, joan

 4. Jan van Aken zegt:

  Beste Bert,
  Niet anders dan een open deur, maar evengoed; van harte beterschap. Laat de boel de boel en gun jezelf vooral de rust die er voor nodig is om aan te sterken Met name die rust in het bolletje zal moeilijk zijn. Parkeer Indië op een rustig plaatsje en als je het niet laten kunt doe je gewoon wat je leuk vindt. Zonder verplichtingen. Ik ben qua ziekenboeg geen ervaringsdeskundige, dus heb ik ‘makkelijk lullen’ zoals het heet. Veel sterkte Bert voor nu en de komende operatie. Als het stil is, weten we dat je druk bent. Nu met jezelf en terecht. Je verdient beter

 5. Ron Habiboe zegt:

  Ja, Beterschap Bert.
  Vervelend al die zaken die ooit zo vanzelfsprekend waren.
  Sterkte met alle beslommeringen.
  Ron Habiboe

 6. R Geenen zegt:

  Beste Bert, In de eerste plaats de beste wensen en heel veel sterkte van uit SoCal toegewenst. Zowel vandaag als ik de komende maanden van misschien een andere operatie.
  Maar net als Rutte, die aan verandering toe is, is zeer waarschijnlijk ook Javapost en bijna alle WordPress sites aan verandering toe. Maak je echter geen zorgen. WordPress is de grootste provider van web en blogs. Geteld zijn er 5 miljoen, maar niet geteld nog veel meer. De eigenaren gaan over van computer codes naar blokjes die ingevuld worden. Het krijgt de naam Gutenberg.
  Echter velen, ongeveer 30%, willen niet meedoen en die bouwen in hun web of blog een kleine software in, een plugin, waarbij Gutenberg geblokt wordt. De officiële verandering, aangekondigd, is Januari 2022. Allemaal zaken buiten je bed. Veel minder belangrijke Nederlandse en wereldse gebeurtenissen dan in het Spaanse ziekenhuis en jouw bed daar.
  Veel sterkte.

 7. Annelies zegt:

  Een pittig traject om te doorlopen. Veel beterschap gewenst.

 8. Cornelia Stuyver zegt:

  Van harte beterschap en doe alles in eigen tempo, compliment voor de mooie foto bij je bericht! !
  Warme groet van mij.

 9. Ik wens u in elk geval beterschap en een goede gezonde toekomst. En ja, ik hen uw zeer gewaardeerde bijdragen wel gemist!!! Nogmaals: kelihatan baik sekali!

 10. Peter can den Broek zegt:

  Geachte Heer Immerzeel.

  Van harte beterschap en een voorspoedig herstel wens ik U toe.

 11. Dick van den Bergh zegt:

  Kop op! Alles sel reg kom.

 12. Boudewijn van Oort zegt:

  Beste Bert,
  Mag ik voorstellen dat jij de de raad van Voltaire volgt (Candide) , en je bezig houdt met tuinieren .
  Over tien jaar is de NOI en het drama dat zich daar afspeelde, helemaal vergeten. Dit is een vorm van historische Darwinism. Het boeit ons en heeft ons veel gekost , maar mijn kinderen en klein kinderen hebben er lak aan.
  In Dec 1941 was de NOI de oorzaak van een vreselijke oorlog die het Atoomtijdperk inluidde , maar tegenwoordig is Indonesie maar van weinig internationaal belang, hoogstens een bron van mlieu vervuiling en zo af en toe een mensenramp.
  Sic transit gloria mundi
  Beterschap gewenscht
  Boudewijn

 13. H.A. Naberman zegt:

  Beterschap Bert!

 14. Beste Bert, een spoedig herstel gewenst, neem er de tijd voor!
  Het ga je goed!

 15. Pierre de la Croix zegt:

  Bert Immerzeel: “Ik van mijn kant zal dan proberen de draad van de Java Post weer op te pakken. Om te beginnen met mijn inbox”.

  Ik zie uit naar het moment dat je die draad weer stevig te pakken hebt. Maar ….. festina lente, haast je langzaam. Indië loopt niet weg. Gun je lichaam de tijd om volledig op te knappen.

  Het allerbeste.

 16. Marijke Wels zegt:

  Van harte beterschap! Hoop dat je gauw en vooral weer goed opknapt

 17. Carolina Dagevos Millin zegt:

  Wat spijt me om dit te moeten lezen.

  Ik wens u heel veel sterkte.

  Met vriendelijke groet uit Spanje,
  Carolina

 18. Fony Kantil zegt:

  Dag Bert,
  Ik wens je veel sterkte en vlot herstel.
  Een warme groet,
  Fony Kantil

 19. Bart Huysman zegt:

  Dag beste Bert, neem alle tijd voor jezelf en het beter worden is voor jou en de jouwen en wij horen graag af en toe hoe het gaat. pelan pelan, beste man.

 20. Rahadi zegt:

  Beste heer Immerzeel, veel sterkte!

 21. theo van der steege zegt:

  Beste Bert,
  Zonder je bijzondere verhalen wordt het saai. Hou ons op de hoogte over het verleden.
  Theo van der Steege

 22. Barbara Zuidema zegt:

  Beste meneer Immerzeel,

  Wat heel erg veel pech voor u en wat naar. U verlangt er vast enorm naar om weer gewoon mee te doen en alle dingen waar u plezier in heeft moeiteloos en zonder zorgen weer op te pakken.
  Ik hoop heel erg voor u dat dat ook snel weer kan, sneller dan u nu voor ogen heeft.
  En dat al uw lezers weer bijzondere artikelen van uw hand of door u voor ons geselecteerde artikelen, in de mailbox vinden.

  Heel erg veel sterkte de komende tijd en wordt maar heel snel beter!
  Barbara Zuidema

 23. J.Michiel Alma zegt:

  Sterkte , Bert .

 24. Rob Haccou zegt:

  Beste Heer Immerzeel,
  Ik wens u alle sterkte toe en dat u zich weer gauw de oude zal voelen, rustig aan vooral dan breekt het lijntje niet
  Vriendelijke groet
  Rob Haccou

 25. Karl Urban zegt:

  don Bert Immerzeel,,
  te deseo mucho salud y recorperarse,tomas su tiempo,con mucho gusto,
  Karl Urban

 26. Jan A. Somers zegt:

  ” zit ik hier dus te wachten” Bert je schreef dit zelf. Dat wachten lijkt me nog het ergst. Een kwaal heb je, behandelingen onderga je, pillen slik je. Maar wachten!!!! Sterkte daarmee.

 27. RLMertens zegt:

  @Bert; ‘functie elders etc.’- Is hier op Java Post en nergens anders! Met mijn beste wensen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s