´Deze keer deden we het zélf´

Keijiro Matsushima, voor de kaart van Hiroshima (CNN)

Recente beelden van met de grond gelijk gemaakt dorpen en brandende resten van gebouwen in het noordoosten van Japan leiden in Hiroshima en Nagasaki tot pijnlijke herinneringen.
´Het is net als de derde atoomaanval op Japan´, zei Keijiro Matsushima, een 82-jarige overlevende van het atoombombardement op Hiroshima. ´Maar deze keer deden we het zélf.´
Japan heeft 54 ​​kerncentrales, en ongeveer een derde van de elektriciteit komt uit kernenergie. Net als in Europa wordt hier de levensduur van deze centrales opgerekt door de maatschappelijke discussies rond het gebruik van kernenergie.
Matsushima is bezorgd over de mensen die zijn blootgesteld aan de straling in de afgelopen dagen, maar ziet weinig alternatieven voor kernenergie. ´Helaas, dit is een klein land. Japan heeft weinig energie. We moeten het misschien zien als een noodzakelijk kwaad.´    

Shoji Kihara, van het Informatiecentrum Nucleaire Zaken, gelooft dat de Japanse overheid onvoldoende rekening houdt met informatie over de risico’s voor mensen die dicht bij de getroffen kerncentrales wonen.
´Overlevenden van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki hebben hun hele leven zorgen gehad over hun gezondheid, en deze nieuwe slachtoffers zullen niet anders reageren.´ Kihara’s ouders en broers en zussen zijn overlevenden van de atoombom.
Kihara heeft kort geleden nog een brief geschreven aan de Chugoku Power Company en vroeg hen om hun plannen om een ​​nieuwe kerncentrale te bouwen in Kaminoseki, ongeveer 80 kilometer van Hiroshima, op te schorten. Hij schreef door de jaren heen vele brieven aan het energiebedrijf, maar nu is hij optimistisch en hoopt dat dit zijn laatste zal zijn geweest.
Ook Matsushima is van mening deze crisis zal een keerpunt zal blijken te zijn voor het land als geheel. ´Misschien dat Japan niet kan niet overleven zonder kerncentrales, maar Japanse energiebedrijven zullen het van nu af aan veel moeilijker hebben nog aan de bouw van nieuwe centrales te beginnen.´

x

Bron: CNN, 15 maart 2011.

Dit bericht werd geplaatst in 6. Onderzoek, Aanspraken en Verwerking en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s